Передплата 2024 «Добра кухня»

Захід тішиться – недаремно Україну підтримав

На ранок після виборів настрої в українських політиків були різними — залежно від отриманих результатів... Натомість західні політики мало не світилися від задоволення, — настільки їм подобалися результати нашого народного волевиявлення.

По-перше, вибори до Верховної Ради були конкурентними, чесними й демократичними. Не ідеальними, ясна річ, але принаймні спостерігачі від ОБСЄ і Європарламенту суттєвих претензій до виборчої кампанії і організації голосування не мають.

По-друге, стійку більшість у новому парламенті матимуть політичні сили, які виступають за рух Украї­ни у напрямку Європейського Союзу. Отже, на Заході можуть зітхнути з полегшенням: підтримка, надана Україні, і під час Майдану, і у протистоянні російському агресору, була недаремною. Поразка в Україні стала би для Євросоюзу дуже болючою. ЄС претендує на статус одного зі світових лідерів, — а що ж це за лідер такий, якщо до нього навіть найближчий сусід не тягнеться? «Вітання народу України! Перемога демократії та програми європейських реформ», — радісно відреа­гував на результати наших виборів президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. «Українці обрали найбільш проєвропейський парламент в історії країни», — відзначив екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. «Результати виборів мають велике значення для української демократії та становлення правової держави», — наголосив голова комітету Європарламенту у закордонних справах Елмар Брок.

Нарешті, на Заході задоволені не лише виборчими результатами партій-важковаговиків (політичні сили президента Порошенка і прем’єра Яценюка), а й “масовки”. Майже десять відсотків голосів, які вдалося назбирати за партійними списками Опозиційному блоку, більшість українців неабияк розчарували. “Знову ці регіонівські недобитки до парламенту пруться”... Натомість для Заходу результат “Опозиційного” — свідчення демократичності українських виборів. Наші західні партнери одержали додатковий аргумент, який зможуть використати у своїх непростих розмовах із Путіним. Мовляв, яка ж це у Києві “хунта”, коли після “перевороту” представники колишньої влади не лише вільно агітують під час виборчої кампанії, а й представлені в парламенті... Не пройшли у Раду комуністи? Цю своє­рідну народну люстрацію Захід сприймає «на ура» — на відміну від ймовірної законодавчої заборони КПУ... Не проходить за партійними списками «Свобода»? І це наших західних партнерів не розчарує. Хоча би тому, що матимуть ще один вагомий аргумент для Кремля. “Та не брешіть нам про українських “нацистів”, бо там ані “Правий сектор”, ані націоналісти зі “Свободи” до парламенту не пройшли”... Помірний, порівняно з передвиборчими прогнозами, результат радикального популіста Ляшка — у межах прийнятного. Зрештою, мусить же бути в українському суспільстві якийсь індикатор кількості... диваків, так скажемо. І на додаток до всього цього позитиву — “нові обличчя” зі “Самопомочі”. Заходу приємно, що партія Садового, як і обидві партії влади, декларує європейські цінності.

Звичайно, теперішні позитивні оцінки Європи — лише аванс. “Це великий шанс”, — оцінив результати наших виборів глава МЗС Польщі Ґжеґож Схетина. «Спільна проєвропейська платформа — можливість для швидкого початку реформ», — підказує його словацький колега Мирослав Лайчак. Цей шанс обов’язково треба використати! Бо іншого, мабуть, уже не буде...

Схожі новини