Передплата 2024 ВЗ

Третій вік – неодмінно з книжкою

Чому на Форумі видавців було помітно більше людей поважного віку і для чого потрібні спецпропозиції для пенсіонерів

Одна з умов повноцінної старості — читання. Людина, яка продовжує читати у поважному віці, як правило, має краще психічне та фізичне здоров’я порівняно з тими ровесниками, які, скажімо, надають перевагу телевізору.

Цього року на Форумі видавців вдалися до експерименту: започаткували акцію «Третій вік: задоволення від читання». Ця акція викликала справжній ажіотаж. Охочих потрапити на творчі вечори Валерія Шевчука, Тетяни Толстої, Василя Шкляра, Юрія Макарова, Ігоря Калинця та інших письменників виявилось більше, аніж запрошень. На виставі «Криза» Ореста Огородника у театрі імені Марії Заньковецької, не було де яблуку впасти. Організатори відчули таку потужну зустрічну хвилю на їхню пропозицію, що замислились над тим, чому дотепер не робили спеціальних заходів для старших людей.

Як сприйняли публіку письменники? Письменник Валерій Шевчук залишив таке враження від аудиторії: «Цікава аудиторія, цікаві запитання. Було багато записок і запитань, активна розмова. Звичайно, важливо і необхідно робити такі акції для старших людей — вони багато читають і цікавляться книжками».

Я зробила висновок, що ця новація має великий попит. Варто лише наступного разу докладніше поінформувати пенсіонерів про деякі організаційні моменти, щоб вони заздалегідь знали, де можна взяти запрошення і як виглядає список книжок, на які діє знижка. До речі, акція для пенсіонерів мала спонсора, який побажав залишитися інкогніто.

Чи сподівались організатори на таку цікавість з боку пенсіонерів?

Олександра Коваль — президент громадської організації "Форум видавців" відповіла:

— Акцію «Третій вік: задоволення від читання» відвідало близько семи тисяч літніх людей. Вони вже не працюють, але ж культурні та соціальні потреби в них від цього не зникають, можливо, навпаки, стають відчутнішими. Нам соромно, що не помічали їх потреб раніше. І добре, що поряд з нами виявилися партнери, готові нас підтримати.

— Чому ви виділили ці заходи в окрему програму?

— Старшим людям так зручніше. Ті, кому «за...» мене чудово зрозуміють. Не одному з нас доводилося ловити на собі зачудовані погляди в «молодіжних» місцях. Вже після акції мені зізналися кілька людей, що ніколи б не пішли на авторські зустрічі, якби вони були лише в загальній програмі, а не в рамках акції «Третій вік»: і штовхатися не хочеться, і місцем ніхто не поступається, і заходять-виходять весь час. Сказали, що хотіли б побувати на зустрічах з «молодими» авторами, але тільки за умови, що молодої аудиторії там не буде...

— Я ніколи не була на таких заходах, — поділилась своїми враженнями Наталя Трохимівна Кравець з міста Турки. — До струн душі дійшло, до сліз навіть. Те, що я почула, побачила, з ким спілкувалася, залишиться зі мною назавжди. Я би побажала, щоб таке і далі продовжувалось — це саме те, що треба!

Зрештою, дотепер на форумних заходах можна було побачити людей різного віку, для багатьох старших людей цілком прийнятні загальні пропозиції. Але є й такі, які комфортніше почуваються у своєму середовищі, серед ровесників. Форумне нововведення — саме для них.

Схожі новини