Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

І знову мрії про «дешевий» газ...

Про нього говорив у вівторок в Одесі прем’єр-міністр України Микола Азаров. “Росія нам висуває умови: давайте, приєднуйтеся до Митного союзу – і завтра у вас газ буде по 160 доларів”, — розповів глава уряду місцевим чиновникам.

Приєднання до Митного союзу, за словами Азарова, Україні цікаве, адже на Росію, Білорусь і Казахстан припадає близько 40% вітчизняного товарообігу. Водночас, підкреслив прем’єр, 30% цього товарообігу Україна має з Європейським Союзом. Тому підписання Угоди про асоціацію з ЄС, складовою якої є Угода про створення зони вільної торгівлі України і ЄС, також “відповідає національним інтересам”.

160 доларів за тисячу кубометрів — цифра справді заманлива. У третьому кварталі цього року, за даними НАК “Нафтогаз України”, російський газ коштував для України 426 доларів за тисячу кубометрів. Але, по-перше, Микола Янович прекрасно розуміє, що згадані ним “умови” Кремля — обіцянка-цяцянка. Був же сумний досвід Харківських угод! Підписали їх в обмін на обіцянку Москви переглянути ціну на газ, а одержали натомість... пропозицію вступити до Митного союзу. От вступите, і буде вам щастя... А ну як замість нової ціни на газ будуть нові “умови”? По-друге, Україна не може вступити в Митний союз і водночас підписати Угоду про асоціацію з ЄС. Або те, або інше. Про це в Києві дуже добре знають: відповідальні чиновники Євросоюзу неодноразово “доводили” необхідну інформацію. Угоду про асоціацію з ЄС Україна вже парафувала. Є надія, у випадку визнання Європою парламентських виборів чесними й демократичними, повернутися до підписання документа... Тож до чого розмови про Митний союз?

Усе-таки не думаю, що питання про вступ до МС влада розглядає серйозно. Більш імовірно, вівторкова заява Миколи Яновича має виразно передвиборний характер. Серед прихильників Партії регіонів, засвідчило недавнє соціологічне опитування, близько 70% — за вступ до Митного союзу. Тому в Одеській області, де “регіонали” сподіваються одержати солідну підтримку, перший номер виборчого списку Партії регіонів говорив так, аби сподобатися виборцям...

Схожі новини