Передплата 2024 ВЗ

«Чіткий сигнал» від ЄС: вибори мають бути чесними

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт (один із найбільш прихильних до України європейських політиків) на засіданні Комітету Європарламенту в закордонних справах наголосив: у листопаді на засіданні Ради ЄС говоритимуть про парламентські вибори в Україні.

“Ми надіслали чіткий сигнал: очікуємо, що вибори будуть вільними й справедливими, — заявив глава МЗС Швеції. — Буде питання визначення: чи справді вибори вільні, коли політичний лідер у в’язниці... Але ми не вдавалися у деталі. Те, як усе пройде, матиме вирішальне значення для майбутніх відносин ЄС і України”.

Без сумніву, цю думку намагається донести до президента Віктора Януковича і його польський колега Броніслав Коморовський, який у четвер-п’ятницю перебуває в Україні з візитом. Відкриття в Биківні під Києвом меморіа­лу жертвам більшовизму — нагода ще раз нагадати, що саме жовтневі вибори у Верховну Раду визначать європейську перспективу України. І багато в чому — долю теперішньої української влади. “Якщо вибори будуть недемократичними, Україна скотиться до Росії, — не залишає простору для ілюзій польська “Газета виборча”. — Якщо ж Захід визнає вибори чесними, то є шанс на підписання Угоди про асоціацію з ЄС, яка створить з Україною зону вільної торгівлі”.

“Зверніть увагу, що Янукович рідко буває в країнах ЄС, — зауважив на саміті YES у Ялті Карл Більдт. — Я не кажу, що ми вже вийшли на етап ізоляції. Наразі це радше “проблемні відносини”. Попри усю їхню проблемність, Коморовський не доручив відкрити меморіал у Биківні комусь із польського МЗС — приїхав до Києва сам. ЄС хоче залишити для себе прямий канал зв’язку з українською владою. Найкраще такий канал функціонує на найвищому, тобто президентському рівні. Оскільки саме Польща в ЄС — головний “адвокат” України, то саме польському президенту і карти в руки... Варшава особливо зацікавлена в тому, аби донести до Києва стурбованість ЄС українськими виборами. У деяких столицях Європи вже зараз вважають, що вибори не можна буде визнати демократичними — через те, що Тимошенко й Луценко у тюрмі. У Варшаві ж переконані, що в разі проведення чесних виборів європейську кватирку слід залишити для Києва відкритою.

Схожі новини