Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Визнання виборів Заходом – спільний інтерес влади й опозиції

Відразу двоє чільних представників влади висловилися на тему чесних і демократичних парламентських виборів. «Партія регіонів вітає всіх спостерігачів, оскільки більше за будь-яку іншу українську політичну силу зацікавлена у демократичності й прозорості виборчого процесу», — заявив керівник виборчого штабу Партії регіонів Андрій Клюєв. “Ми запросили спостерігачів із цілого світу, також і на моніторинг виборчої кампанії, — розповів в інтерв’ю польській “Газеті виборчій” перший віце-прем’єр України Валерій Хорошковський. — Ми готові запросити будь-які авторитетні соціологічні фірми з Європи чи США. Хай вони роблять екзит-поли в день виборів — аби не було потім сумнівів щодо підрахунку голосів і остаточних результатів”.

Із тих обіцянок можна зробити висновок, що владі залежить на тому, аби Захід визнав майбутні вибори. “Оптимістичний сценарій полягає у тому, що... Європа визнає наші зусилля на користь демократичних виборів, — заявив в інтерв’ю Хорошковський. — Врешті-решт підпишемо Угоду про асоціацію з ЄС і підемо вперед”. При тому справа Тимошенко й Луценка не видається владі перешкодою на шляху до визнання Заходом виборів. “Опозиційні партії беруть участь у виборах, значить, приймають ситуацію”, — аргументує Хорошковський. “Українська влада явно сподівається, що якщо провести вибори більш-менш пристойно, можна буде вийти на підписання Угоди про асоціацію з ЄС, навіть якщо Тимошенко й Луценко далі перебуватимуть у тюрмі, — робить висновок директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. — Цю позицію... підтримують і в деяких країнах Євросоюзу”.

Як на мене, опозиція мала б зловити Клюєва й Хорошковського на слові й зробити все можливе, аби ці їхні обіцянки не виявилися цяцянками. Чим більше буде на виборах авторитетних екзит-полів, тим меншими будуть фальсифікації. А це — прямий інтерес опозиції. І не лише тому, що вона прагне захистити свій результат, а й тому, що можлива ізоляція України після невизнання (не дай Боже) Заходом жовтневих виборів швидко “помножить на нуль” навіть ті невеликі демократичні завоювання, які ще маємо в Україні. Якщо Захід не визнає вибори, владі не буде більше потреби “бавитися” в демократію. І ось тоді “білоруський сценарій” стане цілком реальним.

Владі ж треба розуміти, що самими лише “мантрами” про чесні й демократичні вибори Захід не обдуриш. За ситуацією в Україні за кордоном стежать уважно, зі знанням наших реалій. “ОБСЄ і Рада Європи фіксують випадки обмеження свободи слова і доступу опозиції до медіа, у яких домінують олігархи з табору влади. — пише в тій же “Виборчій” публіцист Мирослав Чех. — У кількох містах відбулися демонстрації на захист опозиційного телеканалу TVi, який під тиском влади вимикають оператори кабельних телемереж”. Аби саміт Україна- ЄС став цього року можливим, Євросоюз, як написала речник Високого представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки, очікує від Києва “реальних дій”. Зокрема, виконання “зобов’язань України щодо підготовки та проведення парламентських виборів”. Важко собі уявити реальні кроки на шляху підписання Угоди про асоціацію, якщо Брюссель і Київ навіть саміт провести не зможуть...

Схожі новини