Передплата 2024 ВЗ

Угорці Орбану: «Ми не боїмося»

Прихильники опозиції протестували в Будапешті біля будівлі державного ТБ — проти «пропагандистської машини» уряду

На мітинг у Будапешті тисячі прихильників опозиції вийшли з національними прапорами й гаслами "Пропаганді стоп". Фото Reuters
На мітинг у Будапешті тисячі прихильників опозиції вийшли з національними прапорами й гаслами "Пропаганді стоп". Фото Reuters

Демонстранти, що зібралися в Будапешті біля головного офісу угорського телемовника MTVA, закликали до створення в Угорщині незалежних суспільних ЗМІ. І висловили обурення упередженою пропагандою у державних і приватних угорських медіях, що перебувають під контролем уряду Віктора Орбана.

Протестувальники, які є прихильниками опозиційної партії TISZA («Повага й свобода»), наголосили, що в етері державного телемовника MTVA — засилля упередженої пропаганди, котра розповідає угорцям лише про діяльність політиків правлячої партії Fidesz і уряду прем'єр-міністра Віктора Орбана. А «незалежні» експерти, яких допускають до етеру, слухняно повторюють тези провладної пропаганди (її поширюють також численні приватні ЗМІ, які контролюють соратники Орбана з Fidesz).

На мітинг у Будапешті тисячі прихильників опозиційної партії TISZA вийшли з національними прапорами й транспарантами з гаслами «Пропаганді стоп». Протестувальники скандували, зокрема, «Ми не боїмося» і «Нам набридло».

На мітингу в столиці виступив лідер правоцентристської партії TISZA Петер Мадяр. «Нам уже досить злоби, брехні й пропаганди. Наш терпець урвався, — заявив опозиціонер. — Те, що маємо сьогодні в Угорщині під виглядом засобів масової інформації, — глобальний скандал. Нам це набридло». Серед вимог до керівників державного телебачення, які озвучив Мадяр, — трансляції опозиційних мітингів у етері MTVA.

Створена лише цього року партія TISZA є найбільшим викликом для партії Fidesz і прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з часу його приходу до влади (2010 рік). За даними опитування, проведеного минулого місяця соціологічною службою Median, політсилу Петера Мадяра підтримують 39% виборців, а політсилу Віктора Орбана — 43%. І розрив між партіями TISZA і Fidesz постійно скорочується… Петер Мадяр обіцяє викорінити корупцію, відбудувати справді незалежні суспільні ЗМІ й відновити в Угорщині демократичні механізми стримувань і противаг, що були практично знищені за час правління Орбана.

Наступні парламентські вибори відбудуться в Угорщині на початку 2026 року.