Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Херсоні відкрили український культурний центр

  • 07.10.2024, 12:33
  • 147

Фонд Порошенка надав грант для проєкту

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

Як розповідає ініціаторка центру, волонтерка та активістка ГО «Справа Громад» Оксана Погомій, якщо ми не будемо читати свої книжки, не будемо підтримувати свою культуру — нас будуть змушувати до чужого.

Родина п’ятого президента підтримала цю ідею, і проєкт українського центру в Херсоні отримав грант Фонду Порошенка. Під час поїздки на південний фронт Петро і Марина Порошенки заїхали у Херсон і поспілкувались з місцевими патріотами. Херсонський український культурний центр носить ім'я Олександра Меньшова — місцевого письменника, який шість місяців із родиною пробув в окупації, а коли вийшов, то став до лав ЗСУ. Героїчно загинув на Бахмутському напрямку. «Ми його знали особисто, ми дружили. Сашко — це наш херсонський письменник. Він написав книгу „Я, Фокс та окупація. Щоденник херсонця“. Він мріяв, що коли війна закінчиться, буде відновлювати Херсон. Тепер ми будемо відновлювати місто з його ім'ям», — говорить Оксана Погомій.

«Коли Оксана Погомій прийшла до нас з ідеєю створення Херсонського українського культурного центру, ми з Мариною та „Фонд Порошенка“ відразу її підтримали. Автентичні рушники, ляльки-мотанки, неперевершена бібліотека. Та справа не лише в речах, які тут зберігаються. Це осередок українства, який уже зібрав дослідників історії Херсону, майстринь та людей, які мріють повернутися у свій український Херсон. І їм буде куди повертатися», — зазначає Порошенко.

«Ми будемо нищити наших ворогів не тільки зброєю, а й українською культурою, українським словом, українськими книжками, українськими піснями і нашою любов’ю до рідної землі», — говорить Марина Порошенко. Спеціально на замовлення центру львівські майстрині відтворили українські автентичні однострої з Херсонщини 19-го — першої половини 20-го століття.

Порошенко зауважує: місто постійно здригається від обстрілів, тут у небі чатують ворожі безпілотники. Тому волонтерам передали детектори дронів «Ванільний цукорок». «Разом із книжками, комп’ютерами для центру ми привезли п’ять „Ванільних цукорків“, з якими безпечніше розвозити херсонський хліб. Зараз цей „Цукорок“ ідентифікує в цьому місці чотири об'єкти, які можливо створюють безпосередню небезпеку. Це умови, в яких живуть зараз херсонці. Проїжджаєш вулицями Херсона — серце стискається, місто порожнє. Вибухи не затихають. Багато людей виїхали, а команда „Європейської Солідарності“ разом з нашою Оксаною Погомій і в таких складних умовах не опускають руки: працюють у сховищах, плетуть сітки, печуть найсмачніший хліб. Щодня роблять кроки, які допомагають нашим воїнам у нерівній боротьбі», — говорить Петро Порошенко.

Херсонська активістка Оксана Погомій теж пережила окупацію, навіть в умовах небезпеки допомагала містянам і зараз пече безкоштовний хліб для людей. У грудні 2−22 року в Херсоні почала працювати волонтерська пекарня, яку організували активісти ГО «Справа Громад». Техніку для пекарні - хлібопічки, генератор, систему очищення води — привіз Петро Порошенко.

5 червня 2023 року ворожий «приліт» завдав руйнувань приміщенню пекарні, а один з пароконвектоматів, в якому випікали хліб, сильно посікло осколками. «Плакати не будемо, руки опускати не будемо. Будемо думати як викручуватися. Хліб буде. Я радію, що всі живі. А все інше — зараз не важливо», — повідомила тоді херсонська активістка ГО «Справа Громад» Оксана Погомій. Кілька днів знадобилося, щоб знайти і привезти у Херсон нове обладнання, розповів тоді Порошенко.

«Справа Громад» у Херсоні перетворилась на великий гуманітарний хаб — сюди привозять продукти харчування, воду, засоби гігієни — все, що може знадобитися людям з постраждалих регіонів. Команда Порошенка в перші дні після підриву Каховської ГЕС організувала кілька гуманітарних конвоїв і привезла понад 150 тон допомоги, яку передали евакуйованим.

«Оксана Погомій та вся команда „Європейської Солідарності“ роблять велику справу. Почуття, які ми разом пережили, — незабутні. Ми об'єднуємо свої зусилля в боротьбі, і це надихає рухатися вперед», — зазначає Порошенко.