Передплата 2024 «Добрий господар»

ЄС змінить підхід у допомозі Україні

  • 07.10.2024, 12:45
  • 188

Європейський Союз відмовиться від військової підтримки України через Європейський фонд миру, щоб обійти будь-які можливі вето Угорщини

Фото: Слово і Діло
Фото: Слово і Діло

Про це повідомляє польська радіостанція RMF24.

Зазначається, що 9 жовтня посли ЄС планують домовитися щодо надання Україні кредитної допомоги розміром 50 мільярдів євро, отриманих із прибутків від заморожених російських активів.

Переважну більшість коштів планують спрямувати на програми, які фінансуються з бюджету ЄС, і лише 5% перерахують до Європейського фонду миру, з якого досі європейським країнам відшкодовували постачання озброєння Україні.

Як пояснює RMF24, це рішення не потребуватиме обов’язкової одностайності, а тому європейські партнери України зможуть обійти вето Угорщини.

Водночас журналісти зазначають, що рішення спрямувати 95% із прибутків від заморожених російських активів на українські програми, що фінансуються з бюджету ЄС, означатиме різке зменшення коштів у Європейському фонді миру.

Тож система передання зброї зі складів країн-членів, за яку Брюссель відшкодовує гроші, відходить у минуле, підсумовує RMF24.