Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найбільший вантажний літак охрестили Skytanic

Тобто «Небесний «Титанік» — за аналогією з пасажирським судном, що понад сто років тому затонуло в Атлантиці…

Літак Skytanic перевозитиме величезні лопаті вітрових турбін – завдовжки до 100 метрів і вагою до 35 тонн. Фото Radio.
Літак Skytanic перевозитиме величезні лопаті вітрових турбін – завдовжки до 100 метрів і вагою до 35 тонн. Фото Radio.

Американська компанія Radio будує Windrunner — найбільший транспортний літак у світі. За планом, свій перший політ гігантський авіалайнер здійснить 2028 року. А наразі газета The New York Post придумала літаку неофіційне ім'я — Skytanic. Тобто «Небесний «Титанік» аналогією з пасажирським судном, що 1912 року затонуло в північній Атлантиці.

Вантажний Windrunner буде завбільшки із футбольне поле, інформує Radio. За задумом, цей літак перевозитиме вели­чезні лопаті вітрових турбін (об­ладнання вітрових електростан­цій), довжина яких сягає 100 метрів, а вага — 35 тонн.

Як стверджує компанія-ви­робник унікального авіалайне­ра, Skytanic здійснить справжню революцію у розвитку віднов­люваної енергетики, адже цей літак зможе доставити лопа­ті вітряків якнайближче до тих місць, де будуватимуть вітрові електростанції. Наразі гігантські лопаті вітрових турбін перево­зять спеціальними морськими суднами, а це забирає набагато більше часу, ніж доставка авіа­ційним транспортом.

Спроєктований компанією Radio літак Windrunner буде на 30 метрів довшим, ніж найбіль­ший нині транспортний авіа­лайнер Boeing 747−8. Цікаво, що Windrunner планують також пристосувати для перевезення важкої військової техніки. Нічо­го не поробиш — вимога нашого буремного часу…

А тим часом…

Як повідомляє CNN, точна копія знаменитого океанського лайнера «Титанік», будівництво якої анонсу­вав австралійський мільярдер Клайв Палмер, вирушить у перше плаван­ня 2027 року — з британського Саут­гемптона до американського Нью-Йорка. Тобто саме тим маршрутом, що й справжній «Титанік».

Пан Палмер розповів у Сіднеї, що копія «Титаніка» буде за розмі­рами трохи більшою за оригінал, але «набагато безпечнішою». При цьому, обіцяє бізнесмен, нове суд­но, як і його знаменитий попере­дник, запропонує своїм пасажирам максимум розкоші й комфорту рів­ня «люкс».

На дев’яти палубах копії «Тита­ніка», яку почнуть будувати наступ­ного року, буде 835 кают (половина з них — першого класу), де зможуть розміститися 2345 пасажирів. Мі­льярдер Клайв Палмер хоче, аби гості судна почувалися саме так, як колись пасажири справжнього «Ти­таніка». Тому мандрівників, які за­платять за місця у каютах третьо­го класу, годуватимуть у спільній для усіх них їдальні простими стра­вами, які накриватимуть на довгих столах…

Нагадаємо, пасажирське судно «Титанік» затонуло в північній Атлан­тиці 15 квітня 1912 року, під час сво­го першого рейсу — через зіткнення з великим айсбергом. Тоді загинули близько півтори тисячі осіб — паса­жирів і членів екіпажу.