Передплата 2024 «Добрий господар»

Мілеї хоче «повернути» Аргентині Мальвіни

«Дипломатичними каналами». Обраному президенту Аргентини відповів офіційний Лондон: «Немає сумнівів, що Фолкленди належать Британії»

Обраний президент Аргентини Хав'єр Мілеї вірить у те, що Буенос-Айрес зможе "повернути" Фолклендські (Мальвінські) острови "дипломатичними каналами". Фото eleconomista.com.
Обраний президент Аргентини Хав'єр Мілеї вірить у те, що Буенос-Айрес зможе "повернути" Фолклендські (Мальвінські) острови "дипломатичними каналами". Фото eleconomista.com.

Відповідаючи Хав'єру Мілеї, який днями переміг на президентських виборах в Аргентині, у зовнішньополітичному відомстві Сполученого Королівства також підкреслили: «Питання суверенітету над Фолклендськими островами певний час тому вже було вирішено».

«Що я пропоную? Аргентинський суверенітет над Мальвінами (так в Аргентині називають Фолкленди — А.В.) не є предметом переговорів, — стверджував Хав'єр Мілеї під час передвиборних дебатів. — Зараз маємо подумати, як повернути ці острови. Зрозуміло, що воєнний варіант — не вихід. У нас уже була війна, яку ми програли. Тож тепер мусимо докласти всіх зусиль, щоб повернути Мальвіни дипломатичними каналами».

А в інтерв'ю аргентинському виданню La Nacion обраний президент Аргентини запропонував Лондону передати Фолклендські острови під юрисдикцію Буенос-Айреса приблизно у такий спосіб, як Велика Британія передала 1997 року Китаю свою колишню колонію — Гонконг.

Лондон «захищатиме право народу Фолклендів на самовизначення»

Як і слід було очікувати, територіального оптимізму нового лідера Аргентини в британському уряді не поділяють. Як заявив речник прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака, немає жодних сумнівів у тому, що Фолклендські острови належать Сполученому Королівству, а питання суверенітету над цим архіпелагом вже було «рішуче вирішено певний час тому». Чиновник також запевнив, що уряд Його Величності й надалі «активно захищатиме право жителів Фолклендських островів на самовизначення».

На цю гарячу тему висловився також міністр оборони Великої Британії Ґрант Шепс. «Фолклендські острови — британські, — написав Шепс на платформі X (колишній Twitter). — Це не підлягає обговоренню, і цього не можна заперечувати». Шепс також нагадав, що на референдумі 2013 року аж 99,8 відсотка жителів Фолклендів проголосували за те, щоб ці острови залишилися заморською територією Сполученого Королівства.

Аргентина вже давно вимагає «повернення» Фолклендських (Мальвінських) островів, розташованих у південній частині Атлантичного океану, менш ніж за 500 км від аргентинського узбережжя й приблизно за 12 тисяч кілометрів від Великої Британії. 1982 році Аргентина намагалася окупувати ці острови, але програла війну за них Великій Британії. Прем'єр-міністеркою Сполученого Королівства була тоді консерваторка Марґарет Тетчер.

Схожі новини