Передплата 2024 ВЗ

За грубі гроші хвалив путіна…

600 тисяч євро дав Зайпелю олігарх із рф. Аби краще писалося книгу про диктатора… Скандал підірвав авторитет суспільного телебачення ФРН

Як інформує Bild, із російським диктатором путіним Зайпель зустрічався... майже сто разів. Фото theguardian.com
Як інформує Bild, із російським диктатором путіним Зайпель зустрічався... майже сто разів. Фото theguardian.com

Як визнав директор Європейського центру преси й свободи медій Лютц Кінкель, прийняття працівником ЗМІ таємних платежів є кричущим порушенням журналістської етики. У такий спосіб Кінкель відреагував на гучний корупційний скандал, що струсонув Німеччину. Як з’ясувалося, відомий німецький журналіст, визнаний у ФРН «знавець» кремля Губерт Зайпель брав від російського олігарха гроші за написання книжок про путіна. У своїй писанині й численних виступах на каналах суспільного ТБ, якому німці звикли довіряти, Зайпель роками створював рф та її диктатору позитивний імідж…

«Губерт Зайпель знищив свої кар'єру й авторитет, — констатував Лютц Кінкель. — Його справа також свідчить про довгу руку російської дезінформації. Цей скандал викрили журналісти-розслідувачі, зокрема, одержувачі ґрантів Investigative Journalism for the EU і лавреати премії Impact Award. Це підкреслює важливість журналістських розслідувань задля збереження професійних стандартів».

Як з’ясувалося, 73-річний Зайпель, який роками був вельми прихильним до господаря кремля, хвалив путіна не просто так. Продажний журналіст одержав грубі гроші (еквівалент 600 тисяч євро) зі «спонсорського фонду» одного з найбільших російських багатіїв Мордашова, близького до путіна.

За даними телеканалу ZDF і видання Spiegel, у березні 2018 року Зайпель підписав спонсорську угоду із зареєстрованою на Карибах компанією De Vere Worldwide Corporation, яку пов’язують із Мордашовим. У рамках тієї угоди Зайпель, що тоді якраз планував написати книгу «Влада Путіна. Чому Європі потрібна росія», одержав «підтримку на розвиток проєкту».

Як свідчив текст тієї спонсорської угоди, «2013 року Зайпель уже підписував подібний контракт», причому, як пише Bild, він «визнав, що одержав платіж». Однак, підкреслює популярне німецьке видання, «Зайпель стверджує, що гроші кремля не мали жодного впливу ні на зміст його виступів в етері ARD, ані на зміст його книги». Навіть не смішно…

Коментуючи справу Зайпеля, німецькі ЗМІ визнали: такого скандалу не було за всю 73-річну історію ARD (Асоціації суспільного мовлення ФРН).

На телеканалах ARD того Зайпеля роками вважали експертом, здатним зрозуміти путіна й пояснити його дії, адже Зайпель «провів із главою кремля більше часу, ніж будь-який інший західний журналіст». Понад десять років ARD транслювала документальні фільми авторства Зайпеля й брала коментарі у цього «путінсферштеєра»… Як інформує Bild, із російським диктатором Зайпель зустрічався… майже сто разів.

Книгу «Влада путна: чому Європі потрібна росія», яку Зайпель написав 2012 року, зараз глибоко проаналізувало видання Sueddeutsche Zeitung. І дійшло такого висновку: «Губерт Зайпель став адвокатом російського президента, зокрема, шляхом замовчування фактів».

А Bild нагадує: «Наприкінці січня 2022 року Зайпель заявив у телепрограмі Maischberger, що це НАТО „оточило“ путіна». Тому, мовляв, російський правитель мусить якось реагувати… Зайпель тоді казав, що «страх перед війною — це помилка», і говорив про непотрібну істерію, адже путін «не ризикне воювати»… Як нагадує Bild, напередодні повномасштабного вторгнення рф в Україну Зайпель «підтвердив свою лояльність щодо москви» і пояснив, що розміщення російських військ на українському кордоні є «просто поєднанням дипломатичного наступу й військової сили»…

Як тепер покарають Зайпеля? Його безпосередній працедавець, телекомпанія NDR, обіцяє з’ясувати усі обставини скандалу. (NDR, тобто Norddeutscher Rundfunk, що мовить із Гамбурга на Нижню Саксонію, Мекленбург-Передню Померанію і Шлезвіг-Гольштайн, входить до ARD). У NDR вважають себе й своїх глядачів «ошуканими». І нарешті помітили «значний конфлікт інтересів, який ставить під сумнів журналістську незалежність Зайпеля»… Директор NDR Йоахім Кнут навіть оголосив, що розгляне можливість судового позову проти нечесного журналіста. А видавництво Hoffmann und Campe припинило дистрибуцію книги Зайпеля про путіна.

Схожі новини