Передплата 2024 «Добра кухня»

Ватикан пересяде на «електрички»

Уже підписав відповідний контракт із «Фольксваґеном»

Площа святого Петра у Ватикані, де невдовзі відбудеться автомобільна екологічна революція. Фото TVP.
Площа святого Петра у Ватикані, де невдовзі відбудеться автомобільна екологічна революція. Фото TVP.

У Ватикані вирішили замінити усі свої автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння на електромобілі. Найменша за територією держава світу, громадянами якої є менше тисячі осіб, підписала контракт на купівлю «електричок» із німецьким гігантом автомобілебудування, компанією Volkswagen.

До 2030 року Ватикан замінить усі свої автомобілі на «електрички» й надалі використовуватиме тільки екологічно чисті транспортні засоби.
Крім закупівлі електрокарів, Ватикан планує побудувати мережу станцій, де можна буде швидко заряджати німецькі «електрички».

Зараз автопарк Ватикану складається з кількох десятків автомобілів, переважно темно-синього кольору, з номерними знаками, що починаються з літер CV. При цьому перша особа держави Ватикан, глава Католицької церкви, Папа Римський Франциск І надає перевагу не розкішним лімузинам, а скромним автомобілям Ford Focus і Fiat 500.

Охорона довкілля — «фішка» Папи Франциска

Перехід на електромобілі є частиною вуглецево-нейтральної стратегії, яку підтримує Ватикан, що прагне користуватися виключно відновлювальними джерелами енергії. Загалом, охорона довкілля є однією з «фішок» Папи Франциска, який навіть називає нашу Землю «сестрою».

"Ця сестра протестує через зло, яке ми завдаємо їй безвідповідальним використанням і хижацькою експлуатацією благ, які Бог вклав у неї, — писав Франциск І у своїй другій енцикліці Laudato Si. — Ми виросли, думаючи, що ми є власниками й розпорядниками землі, з правом грабувати її. Насильство, яке існує у зранених гріхом людських серцях, відображається також у симптомах хвороб, які ми бачимо у ґрунті, воді, повітрі й живих істотах".

«Ми забуваємо, що самі зроблені з пороху земного, — нагадував понтифік. — Наше власне тіло складається з елементів нашої планети, її повітря дозволяє нам дихати, а її вода оживляє і оновлює нас».

Схожі новини