Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Без кремлівського металу Європа не виживе?..

Так звана критична сировина досі не потрапила під антиросійські санкції ЄС

Колаж www.investigate-europe.eu
Колаж www.investigate-europe.eu

Європейський Союз готує черговий пакет санкцій проти росії. Начебто в цьому пакеті нарешті будуть російські алмази, але, на жаль, на так звану критичну сировину з рф ЄС свої санкції знову не поширить… Саме відсутність таких санкцій дозволяла найбільшому в світі виробнику титану, російській компанії «ВСМПО-Авісма», протягом року після 24 лютого 2022-го продавати цей метал європейській авіабудівній компанії Airbus («Аеробус»). Ця «Авісма» входить до російської державної корпорації «Ростєх», якою керує путінський олігарх Чємєзов.

Саме чємєзовський «Рос­тєх» є зараз головним постачальником озбро­єнь для армії рф. Як нагадує портал розслідувань Disclose, хоча сам Чємєзов потрапив під санкції ЄС, «Авісма», яка вхо­дить до «Ростєха», таких санк­цій уникла, і експорт титану з рф до Європейського Союзу досі дозволений.

Як зазначає Disclose, та­кий підхід ЄС «контрастує з рі­шеннями США й Великої Бри­танії, які наважилися накласти прямі санкції на російські ви­добувні компанії». Як наслідок, «американський авіабудівник Boeing припинив закупівлі в „Авісми“ у березні 2022 року».

У компанії Airbus пояснюва­ли необхідність імпорту тита­ну з росії збільшенням замов­лень на «виробництво літаків». Щоправда, наприкінці минуло­го року «Аеробус» нарешті зая­вив, що «протягом місяців, а не років» усе-таки відмовиться від російського титану… При цьо­му в Airbus стверджували, що правил, установлених ЄС, не порушували, адже російський титан, як і вся «критична» сиро­вина з рф, під європейськими санкціями не перебуває.

«Авісма» також мала замов­лення від групи Safran (Фран­ція), одним із акціонерів якої є французька держава. З лю­того 2022 року по березень 2023-го цей виробник зброї і авіаційних двигунів імпорту­вав російського титану на 25 мільйонів доларів. Для порів­няння, згідно з даними митни­ці, які проаналізували Disclose та Investigate Europe, компанія Airbus за той же період придба­ла російського титану на 22,8 мільйона доларів. Порівняно з мільярдними доходами рф від продажу нафти, це не дуже ба­гато… Водночас у чотири рази більше, ніж було за попередні 13 місяців.

«Світова авіація залежить від російської продукції», — розповів Disclose «експерт гір­ничого сектору рф», який волів залишитися анонімним. «Поки проти титану з рф не будуть запроваджені санкції, вироб­ники літаків накопичуватимуть його запаси — в очікуванні мож­ливих обмежень», — пояснює Disclose.

«У нас було достатньо часу, щоб відреагувати, — зазна­чає експерт Transparency International щодо незаконних фінансових потоків Роланд Папп. — Анексія Криму від­булася 2014 року, вторгнен­ня до Грузії - 2008-го, тобто 15 років тому. І що ми зроби­ли? Посилили залежність від росії. Це була серйозна помил-ка».

«Критичну» сировину до ЄС продають також інші росій­ські компанії. Зокрема, «Норні­кель», на який накладено між­народні санкції. «У випадку з „Норнікелем“ це санкції Брита­нії і США, — зазначає Disclose. — Із моменту вторгнення рф в Україну обіг „Норнікеля“, пов’язаний з експортом нікелю й міді до ЄС, становив 7,6 мі­льярда доларів».

А от російський алюмінієвий гігант «Русал» використовує для експорту в ЄС свої філії у європейських «податкових га­ванях» (офшорах). Використо­вуючи компанії, зареєстровані у Швейцарії й на розташовано­му в протоці Ла-Манш остро­ві Джерсі (юрисдикція Сполу­ченого Королівства), «Русал» із початку вторгнення рф в Украї­ну експортував до ЄС алюмінію на 2,6 мільярда доларів.

«У Європі група „Русала“ усе ще володіє заводами, що ви­робляють алюміній, — у Шве­ції та Ірландії», — констатує Disclose. Хоча головний акціонер «Русала», російський мі­льярдер Деріпаска, перебуває під санкціями ЄС, його компа­нія знаходить шляхи, які дозво­ляють ці санкції обходити…

Схожі новини