Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Обіцяють від тисячі до 4 тисяч франків

Як українських біженців «виманюють» зі Швейцарії

Фото з сайту pexels
Фото з сайту pexels

Влада Швейцарії у 2024 та 2025 роках хоче скасувати статус тимчасового захисту (S) для українців, які приїхали в Швейцарію і знайшли там захист від російсько-української війни. Таким чином влада хоче повернути додому близько 70 тисяч українських біженців, а це 80% з усіх, що перебувають у Швейцарії.

Як повідомляє «24 канал» з поси­ланням на агенцію Swissinfo, аби українці не чекали ці два роки в кра­їні й повернулися додому, їм готові за­платити від 1000 до 4000 швейцарських франків на особу. Розмір виплати зале­жатиме від етапу виїзду особи. Швейца­рія говорить про 6−9 місяців, упродовж яких більшість наших громадян мають повернутися додому.

У соцмережах українські біженці ак­тивно обговорюють цю новацію, яка, з усього видно, їм не до вподоби… Як по­відомляє дописувач Олександр Кужель, міграційна служба Швейцарії виклала на своєму сайті проєкт з припинення стату­су S.

Документ передбачає, зокрема, такі моменти:

  • Планують позбавити цього статусу усіх, за рідкісним виключенням.
  • Тим, хто навчається, дадуть можли­вість завершити навчальний рік.
  • Планується, що з моменту оголо­шення про припинення дії статусу S до виїзду з країни має пройти від шести до дев’яти місяців.
  • Соціальна допомога на цей час буде припинена, залишиться тільки Nothilfe (тобто допомога від німецького фонду Schnelle Nothilfe).
  • Українцям запропонують виплати. Тим, хто виїде з «першою хвилею», ви­платять набагато більше, ніж тим, хто ви­їде у «другу хвилю».

Українська художниця і журналіст­ка Ірина Винник, яка вже давно живе у Швейцарії, розповіла «ВЗ», які настрої панують зараз серед українських біжен­ців: «Наразі завчасно робити будь-які висновки щодо повернення українців — тимчасових втікачів від війни — зі Швей­царії до України. Так, 29 вересня Феде­ральний департамент юстиції та поліції (FDJP) доручив Державному секретарі­ату з питань міграції (SEM) вивчити ра­зом з кантонами правові, організаційні та процедурні питання, пов’язані з мож­ливим скасуванням статусу захисту S та поверненням втікачів на батьківщину, як тільки це стане можливим.

«Щойно можна буде передбачити безпечне повернення і скасування ста­тусу захисту S, рекомендації з концеп­ції будуть переглянуті та адаптовані до теперішніх обставин. Лише після цього Федеральна рада у координації з євро­пейськими країнами остаточно ухвалить рішення щодо можливостей скасування статусу S», — кажуть в уряді Швейцарії.

І справді, ця новина дещо стривожи­ла 75 тисяч українських біженців у Швей­царії. Говорять і про виплату від 1500 до 4000 тисяч франків на витрати для по­вернення, і про те, що у країні залишать лише найбільш потрібні категорії людей, як-от вчителі, медики чи спеціалісти, що працюють для світових компаній. Однак усі знають, що статус S тимчасовий і ді­ятиме він до закінчення війни в Україні. Тож усі, так чи інакше, мають повернути­ся додому. Інша річ, що у багатьох грома­дян України внаслідок бойових дій такого дому більше нема… За більш ніж півтора року війни багато українців вивчили мову кантону, де проживають, та знайшли ро­боту. Наразі спеціальний статус S для українців у Швейцарії продовжено до 4 березня 2024 року".

Схожі новини