Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Туристів багато, а Венеція одна…

Нові правила для одноденних гостей міста на воді запрацюють у травні. Вхідний квиток — від 3 до 10 євро

У теплу пору року туристів у Венеції повно. Тож буде кому поповнювати міську скарбницю... Фото Bloomberg.
У теплу пору року туристів у Венеції повно. Тож буде кому поповнювати міську скарбницю... Фото Bloomberg.

Дискусії про платний вхід до історичної частини Венеції для одноденних туристів її міська рада розпочала ще 2019 року. Новацію планували запровадити уже туристичного сезону-2023, але її старт відклали… І ось нарешті є остаточне рішення: із початку травня 2024 року за відвідини Венеції треба буде заплатити — від 3 до 10 євро (залежно від дати й «завантаженості» міста туристами).

Це рішення підтримали 24 депутати міської ради, а 12 були проти. Сесія тривала понад п’ять годин і була «гарячою», з протестами місцевих мешканців і представників опозиційних партій…

За рішенням венеційських депутатів, уже навесні наступного року кожен гість, який захоче відвідати Венецію, муситиме придбати платний дозвіл — на спеціальному інтернет-порталі, який запрацює, обіцяють у міськраді, уже через кілька тижнів. Як повідомила інформагенція Ansa, денні дозволи на відвідини Венеції коштуватимуть від 3 до 10 євро.

Процедура, запевняють чиновники, буде повністю цифровою і максимально простою. Після оплати вхідного квитка застосунок згенерує QR-код, який необхідно буде показати під час перевірки. Якщо туриста спіймають у Венеції без такого QR-коду, йому загрожує штраф — від 50 євро.

Оплату братимуть тільки з одноденних туристів (чимало з них прибувають до Венеції поромами, зокрема зі сусідньої Хорватії). Гості італійського міста на воді, які живуть у венеційських готелях або апартаментах і сплачують туристичний збір, купувати вхідні квитки не мусять.

Експеримент стартує наприкінці квітня — на початку травня 2024 року, коли у Венеції очікують першу після зими навалу туристів, і триватиме під час вікендів наступного літа.

Звісно, жителі Венеції від такої оплати будуть звільнені. Не платитимуть також студенти, наймані працівники й бізнесмени, які щодня користуються головним мостом, що з'єднує острівну Венецію з материком. Усі жителі італійського регіону Венето також будуть звільнені від оплати за відвідини Венеції. Щоправда, їм треба буде зареєструватися на відповідному порталі, який невдовзі запустить міська рада.

Схожі новини