Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Таке відчуття, що руку до цього приклали наші кляті воріженьки, щоб пересварити ірландців з українцями…»

Дещо про дрони із провокаційною начинкою, відсутність зради і третю сторону

Карбюратор з нібито ірландським маркуванням, який знайшли у російських "шахедах".
Карбюратор з нібито ірландським маркуванням, який знайшли у російських "шахедах".

Одна з найбільш резонансних подій останніх днів — виявлені у збитих ворожих дронах, які атакували Україну, деталі західного виробництва. Це дало підстави Офісу президента заявити про необхідність розширення міжнародних санкцій проти росії та тих країн, які допомагають агресору оминати вже існуючі обмеження. Історія з «начинкою» мала продовження…

Тільки-но з’явилася інформація, що у «шахедах», яких було збито над обласним Миколаєвом, знайшли карбюратори з написом «Зроблено в Ірландії», кореспондент «Високого Замку» зателефонував до героя однієї з наших публікацій Сергія Шалапая, який два десятки років живе у цій острівній країні. Запитали його: що кажуть у вас про російські дрони з начебто ірландськими компонентами? Адже ірландці надзвичайно дружелюбно ставляться до українців, допомагають нам, чим тільки можуть, після широкомасштабного вторгнення офіційно прихистили у себе 87 тисяч наших співвітчизників…

Пан Сергій теж був стурбований скандальною новиною, яка з’явилася у пресі. Авторові цих рядків він сказав:

— Українці, які живуть в Ірландії, дуже обурені почутим. Від них і від рядових ірландців було дуже багато звернень у компанію Tillotson, назва якої фігурувала на «шахедах». Мені із самого ранку писали знайомі про це, просили, щоб і я вимагав пояснень від тієї компанії…

У мене таке відчуття, що до цієї історії приклали руку наші кляті воріженьки, аби пересварити ірландців з українцями після всього того, що ірландці для нас зробили і роблять…

Сергій Шалапай зв’язався із Надзвичайним і Повноважним послом України в Ірландії Ларисою Герасько і попросив прояснити ситуацію. Попри свою велику зайнятість, керівник дипломатичного відомства відповіла: «Все добре! Відбій зраді і паніці!»

А через кілька годин цілковиту ясність вніс прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар, який того дня прибув з офіційним візитом до Києва. «Ми знаємо про збиття того дрона; ми проводимо відповідне розслідування. Ми не віримо, що якісь ірландські компанії могли порушити санкції. Можливо, якась третя сторона порушила санкції. Ми дуже серйозно до цього ставимося», — заявив Лео Варадкар на спільній із президентом України Володимиром Зеленським пресконференції.

Прем'єр Ірландії також сказав: «Можливо, росія вважає, що може зламати рішучість українського народу, але я знаю з того, як ви боролися протягом останніх кількох років, і з мого візиту сюди, що їй це не вдасться. Мої відвідини місць цих звірств сьогодні вранці і моя зустріч тут, у Києві, підтвердили мені, що росія не досягне успіху, і росії не можна дозволити досягти успіху. На дворі XXI століття, і ідея про те, що національні кордони можуть бути змінені за допомогою насильства, або що демократично обрані уряди можуть бути повалені іноземним вторгненням, повинна зникнути. Ми повинні зробити так, щоб Україна досягла успіху, щоб вона виграла цю війну, щоб жодна інша країна не зазнала нападу.

Глава ірландського уряду кладе квіти до меморіалу загиблим у війні з росією українцям.
Глава ірландського уряду кладе квіти до меморіалу загиблим у війні з росією українцям.

Якщо росія думає, що напад на цивільне населення і важливу інфраструктуру відлякає друзів України, зокрема Ірландію, то вона помиляється. Ми будемо з Україною стільки, скільки буде потрібно. Україна переможе і Україна буде відбудована".

Принагідно пан Варадкар сказав, що «твердо переконаний у тому, що Україна має бути в ЄС». Він зазначив, що наполягатиме на якнайшвидшому початку переговорів про вступ України в Євросоюз.

У ході візиту прем'єра Ірландії до Києва було оголошено про виділення додаткових 5 мільйонів євро гуманітарної допомоги Україні.

Схожі новини