Передплата 2024 «Добрий господар»

Невідомий Рембрандт

Два портрети пензля великого фламандця виявили у Великій Британії

Ян Віллемс ван дер Плюйм і його дружина Яапґен Карелс, портрети яких написав Рембрандт, були його приятелями. Фото Christie's.
Ян Віллемс ван дер Плюйм і його дружина Яапґен Карелс, портрети яких написав Рембрандт, були його приятелями. Фото Christie's.

Оцінка колекції старовинних полотен, що належить одній з британських родин, завершилася несподіваним відкриттям. Серед картин, досліджених експертами аукціонного дому Christie’s, виявилися два портрети, які написав знаменитий нідерландський художник Рембрандт ван Рейн.

Ці роботи великого фламандця ніколи не виставлялися у музеях або на виставках. Протягом понад двох століть картини перебували у приватній власності, і родина, якій належать ці роботи, не знала, хто саме є їхнім автором. І навіть не підозрювала, скільки вони коштують…

«Не сподівався щось таке побачити, це було як сон, — розповів у інтерв'ю виданню The Financial Times віцепрезидент відділу старих майстрів Christie’s International Генрі Петтіфер. — Дивно, що експерти ніколи не досліджували ці два портрети. У літературі про Рембрандта вони відсутні».

Обидва портрети, кожний заввишки близько 20 сантиметрів, були написані 1635 року. Фахівці знаменитого Rijksmuseum в Амстердамі (Нідерланди)
провели спеціальний технічний та історичний аналіз цих полотен, після чого підтвердили — це справжній Рембрандт!

10−14 червня роботи великого майстра демонструватимуть у Нью-Йорку (США), 21−24 червня — в Амстердамі. А 6 липня Christie’s виставить ці роботи на аукціоні в Лондоні (Велика Британія). За оцінкою експертів аукціонного дому, за унікальні твори Рембрандта можна буде виручити від 6 до 10 мільйонів доларів.

На портретах зображені друзі художника

Ян Віллемс ван дер Плюйм і його дружина Яапґен Карелс, портрети яких написав Рембрандт, були його друзями. У рік створення цих полотен подружжя придбало сад — поруч із садом, який належав матері художника. Пізніше їхній син Домінік одружився з донькою вуйка Рембрандта.

«Це одні з найменших і найінтимніших портретів Рембрандта, які ми знаємо, — розповів Генрі Петтіфер. — Картини написані з глибоким почуттям людяності й додають щось нове до наших знань про Рембрандта як геніального портретиста».

Схожі новини