Передплата 2024 «Добра кухня»

«Наготу у мистецтві не можна визнавати порнографією»

Влада Флоренції нагородила американську вчительку, яка позбулася роботи, бо показала учням фото статуї Давида великого Мікеланджело

Фото статуї оголеного Давида дехто розцінив як «порнографічне зображення»... Фото Facebook
Фото статуї оголеного Давида дехто розцінив як «порнографічне зображення»... Фото Facebook

Ексдиректорка школи в американському штаті Флорида, яку «пішли» з роботи через фото статуї оголеного Давида (роботи великого італійця Мікеланджело), відвідала Флоренцію і зустрілася з її мером Даріо Нарделлою. Той запросив Гоуп Карраскілью до столиці італійського Відродження, аби вручити їй спеціальну нагороду флорентійської влади.

На уроці Карраскілья роз­повідала учням 6-го класу про мистецтво епохи Від­родження. Зокрема, вчителька показала школярам фотографію статуї Давида, вирізьбленої ве­ликим італійцем Мікеланджело. Через одну з найвідоміших скуль­птур в історії мистецтва жінці… висунули ультиматум: або підеш сама, або звільнимо. Карраскі­лья пішла сама. Офіційно причи­ну такого кроку вчительки у школі не пояснили, але, без сумніву, це пов’язано зі скаргами на її урок.

А поскаржилися деякі батьки учнів 6-го класу. Мовляв, фото оголеної статуї Давида роботи Мікеланджело є «порнографіч­ним зображенням»… Після роз­голосу у пресі про справу дізна­лися в Італії, інформує Німецька пресова агенція (dpa).

Реагуючи на скандал із Кар­раскілльєю, мер Флоренції за­просив її до цього тосканського міста — аби вручити американці спеціальну нагороду міської вла­ди. У флорентійському Palazzo Vecchio Нарделла і його гостя з-за океану говорили про роль мистецтва у розвиткові культу­ри, повідомила влада столиці італійського Відродження. «У та­кий спосіб хочемо показати ціло­му світу, в чому краса Флоренції, яку символізує Давид Мікелан­джело, — зазначив Нарделла. — Наготу у мистецтві ніколи не можна визнавати вульгарністю або порнографією».

Під час свого візиту до Фло­ренції ексдиректорка школи з Флориди відвідала знаменитий музей Galleria dell’Accademia, де стоїть монументальна робота Мікеланджело. «Скульптура Да­вида мене вразила, — зізнала­ся Гоуп Карраскілья. — Я не зна­ла, що галерею спорудили саме для неї. Я щаслива тут бути».

Флорентійська Galleria dell’Accademia є одним із найбільш від­відуваних музеїв Італії, пере­довсім завдяки знаменитому Давиду. Мікеланджело створив цю мармурову статую у 1501−1504 роках, а у цій галереї фігу­ра перебуває з 1873-го. Великий Мікеланджело зобразив біблій­ного героя Давида тієї миті, коли той готується до битви з велет­нем Ґоліафом… І Давид переміг.

Схожі новини