Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найнижчий у ЄС рівень безробіття — у Чехії

Зовсім трохи їй поступається Польща

Прага. Фото умовне з сайту pexels
Прага. Фото умовне з сайту pexels

За даними Євростату, у січні 2020 року рівень безробіття у цілому Європейському Союзі становив 6,1%. Найнижчим цей показник був у Чехії, де роботи не мали тільки 2,5% тих, хто може працювати. А найбільше безробітних було у січні в Іспанії - 13%.

Інфографіка Twitter
Інфографіка Twitter

Другий найнижчий у ЄС рівень безробіття зафіксовано у січні цього року у Польщі - 2,8%. Як повідомило польське міністерство сім'ї і соціальної політики, у грудні минулого року цей показник становив у сусідній країні 2,9%.

«Статистичне відомство ЄС укотре підтвердило добру й стабільну ситуацію на польському ринку праці, — констатувала глава відомства Марлєна Мальонґ. — Як ми неодноразово доводили, Польща здатна протистояти глобальним кризам. Пандемія, яка охопила цілий світ, призвела до неймовірного безробіття в багатьох країнах, але Польщі у цьому плані не зашкодила. Ще одним випробуванням стала війна в Україні. Ми склали іспит із людяності, забезпечуючи громадянам цієї країни робочі місця, водночас захищаючи польський ринок праці».

Нагадаємо, понад 80% дорослих українців, що під час війни з росією переїхали до Польщі, вже знайшли там роботу.

Крім Чехії і Польщі, найнижче безробіття в ЄС мали у січні Німеччина й Мальта (по 3%) і Словенія (3,2%). А от найбільше у ЄС безробіття у першому місяці 2023 року зафіксували в Іспанії (13%). Двозначний результат, 10,8%, показала також Греція, але у цій країні безробіття принаймні йшло на спад (у грудні 2022-го було 12,4%). Очевидно, з початком літнього туристичного сезону ситуація на ринках праці Іспанії і Греції суттєво покращиться.

Схожі новини