Передплата 2024 «Добрий господар»

Найбільший платник у спільний бюджет ЄС — Німеччина

А одержує найбільше з того бюджету Польща

Попри зменшення темпів зростання ВВП, Німеччина залишається економічним локомотивом Європейського Союзу. Фото dasweltauto.at.
Попри зменшення темпів зростання ВВП, Німеччина залишається економічним локомотивом Європейського Союзу. Фото dasweltauto.at.

За даними звіту Інституту економічних досліджень у Кьольні (ФРН), минулого року Німеччина сплатила до бюджету Європейського Союзу на 17,4 мільярда євро більше, ніж із того бюджету одержала. На другому місці за цим показником Франція: віддала до бюджету євроспільноти на 9 мільярдів більше, ніж отримала з того бюджету.

Але 17,4 мільярда євро — це ще не рекорд. До прикладу, 2022 року Німеччина заплатила до бюджету Євросоюзу аж на 19,7 мільярда євро більше, ніж із того бюджету одержала.

Чому минулого року різниця була трохи меншою? Як пояснили експерти Інституту економічних досліджень, причиною стало погіршення економічної ситуації у Німеччині (внесок кожної країни-члена ЄС до спільного бюджету визначається, зокрема, виходячи з розміру її ВВП, тобто валового внутрішнього продукту).

А от якщо рахувати грошові внески країн-членів Європейського Союзу до його бюджету «на душу населення», то перше місце займає Ірландія. Торік кожен її житель сплатив до бюджету євроспільноти 236 євро, а кожний житель Німеччини — 206 євро.

А хто ж найбільше зі спільного бюджету ЄС користає?

Це сусідня Польща. Минулого року ця дружня нам країна одержала зі спільного бюджету Євросоюзу на 8,2 мільярда євро більше, ніж у цей бюджет заплатила (а 2022 року — на 11,9 мільярда євро).

За Польщею у рейтингу найбільших бенефіціарів політики солідарності ЄС ідуть Румунія (2023-го одержала з бюджету ЄС на 6 мільярдів євро більше, ніж у цей бюджет сплатила), Угорщина (4,6 мільярда), Греція (4,1)і Чехія (2,9 мільярда євро), яка витіснила з цієї топ-5 Португалію.

Схожі новини