Передплата 2024 ВЗ

Землетрус у Стамбулі може зруйнувати 90 тисяч будівель

Про це попередив мер найбільшого міста Туреччини Екрем Імамоглу

"Існує 65-відсоткова ймовірність, що до 2030 року Стамбул постраждає від землетрусу магнітудою 7,6 бала"... Фото franks-travelbox.com.
"Існує 65-відсоткова ймовірність, що до 2030 року Стамбул постраждає від землетрусу магнітудою 7,6 бала"... Фото franks-travelbox.com.

«Серед будинків, яким потенційно загрожує найбільша небезпека, чимало житлових і таких, де працюють люди, — розповів порталу Duvar міський голова 15-мільйонного турецького мегаполіса. — Усвідомлюємо, що маємо дуже швидко зайнятися роботами з модернізації цих споруд».

Як заявив Екрем Імамоглу, близько 317 тисяч будівель Стамбула, які не відповідають стандартам безпеки, все-таки отримали дозвіл центральних органів влади на подальше використання. «Держава не мала цього робити, — констатував мер Стамбула, який є одним із кандидатів у суперники чинного глави Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана на травневих президентських виборах. — Ці будівлі збудовані з порушеннями, розміщені в невідповідних місцях і врешті-решт заваляться». За словами Імамоглу, він «дуже хотів би одного разу сказати жителям Стамбула, що вони можуть спокійно спати у своїх домівках». Однак наразі, переконаний Імамоглу, він цього зробити не може…

Створять Раду з питань землетрусів

Екрем Імамоглу закликав створити у Стамбулі Раду з питань землетрусів.

«Я говорю про механізм, який складатиметься з представників міністерства урбанізації, офісу губернатора, столичного й окружних муніципалітетів, будівельного, фінансового й страхового секторів, а також із представників усіх районів Стамбула», — пояснив міський голова мегаполіса.

1999 року в Туреччині стався землетрус магнітудою 7,4 бала за шкалою Ріхтера, внаслідок якого загинули понад 17 тисяч осіб, у тому числі близько тисячі - у Стамбулі. Як повідомив після недавнього потужного землетрусу на сході Туреччини (забрав понад 40 тисяч життів) сейсмолог, професор Окан Туйсуз, Стамбул знову під загрозою. «Знаємо місце, тільки не знаємо, коли, — розповів учений британському виданню The Guardian. — Існує 65-відсоткова ймовірність, що до 2030 року Стамбул постраждає від землетрусу магнітудою 7,6 бала».

Значна частина території Туреччини розташована на Анатолійській тектонічній плиті, між двома розломами — Північно-Анатолійським і Східно-Анатолійським.

Від Північно-Анатолійського розлому, що проходить під Мармуровим морем, до багатомільйонного Стамбула лише кількадесят кілометрів…

Схожі новини