Передплата 2024 «Добрий господар»

Жертв землетрусу може бути кількадесят тисяч…

Турецький президент Ердоган оголосив тижневу жалобу. Україна відправила до Туреччини команду рятувальників

Рятувальні операції ускладнюють холоди, через які у людей під завалами менше шансів вижити... Фото Reuters
Рятувальні операції ускладнюють холоди, через які у людей під завалами менше шансів вижити... Фото Reuters

У Туреччині й Сирії триває розбір завалів після потужного землетрусу, який стався 6 лютого. Удень 7 лютого загиблих унаслідок підземних поштовхів було близько 5 тисяч (у Туреччині - 3432 жертви, у Сирії - 1444). Поранених нарахували кількадесят тисяч… Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган оголосив у країні тижневу жалобу.

За даними уряду Ту­реччини, кількість зруйнованих стихі­єю будівель — 5775. Підзем­ні поштовхи зруйнувала не лише тисячі багатоповер­хових житлових будинків, а й всесвітньо відомі істо­ричні пам’ятки, зокрема за­мок-фортецю у турецько­му Газіантепі, який будували ще стародавні римляни…

Як кажуть учені, земле­трус 6 лютого спричинила сейсмічна активністю Анато­лійської і Аравійської текто­нічних плит. Епіцентр — при­близно за 26 км на схід від турецького міста Нурдагі, гі­поцентр — на глибині 17,9 км. Це досить близько від по­верхні. Якби гіпоцентр був глибше, землетрус був би не настільки руйнівним… Си­туацію погіршили «афтер­шоки», тобто повторні по­штовхи. У Туреччині через 11 хвилин після першого (7,8 бала за шкалою Ріхтера) стався другий (6,7 бала). За кілька годин — ще один по­штовх (7,5), після обіду — ще один (6).

Як повідомила з поси­ланням на фахівців агенція Reuters, у підсумку катаклізм може забрати навіть десятки тисяч життів. Рятувальні опе­рації ускладнюють холоди, через які у людей, які опи­нилися під завалами, мен­ше шансів вижити… Україна відправила до Туреччини ко­манду рятувальників.

Схожі новини