Передплата 2024 ВЗ

Естонія будуватиме бомбосховища

Мають вміщати бодай половину її населення

Вхід до одного з естонських бомбосховищ. У Таллінні вважають, їх має бути значно більше. Фото Estonia Rescue Board
Вхід до одного з естонських бомбосховищ. У Таллінні вважають, їх має бути значно більше. Фото Estonia Rescue Board

За інформацією радіостанції ERR, до 2034 року в Естонії планують збудувати бомбосховища, розраховані на 730 тисяч осіб (тобто половину населення цієї балтійської держави). Як зразок естонські будівельники використають сучасні схрони, облаштовані в сусідній Фінляндії.

Про намір будувати нові сучасні бомбосховища повідомив днями глава МВС Естонії Лаурі Лаанеметс. За його словами, у планах відомства також реконструкція підвальних приміщень у будівлях, які вже існують, — аби ті пивниці можна було використовувати як повноцінні укриття.

Уже найближчим часом естонське МВС має внести відповідні пропозиції щодо змін до законодавства. За словами Лаурі Лаанеметса, Естонія потребує загальнонаціонального планування й фінансування цього амбітного проєкту — щонайменше на найближчі десять років. Укриття необхідні для захисту населення в разі військового нападу ворога (здогадайтеся з трьох разів, яку саме країну Таллінн розглядає як потенційного агресора), і повинні захищати людей від вибухової хвилі, уламків ракет, бомб, снарядів, мін тощо. У таких схронах мають бути, зокрема, електрогенератори, туалети, системи вентиляції і доступ до питної води.

Естонія, населення якої налічує зараз близько 1,3 мільйона осіб, має лише близько сотні громадських бомбосховищ, які вміщують приблизно 50 тисяч осіб. Цього катастрофічно мало. Адже лише у столиці Естонії, Таллінні, живуть близько пів мільйона людей…

А от у сусідній 5,5-мільйонній Фінляндії - близько 54 тисяч (!) схронів різного типу, які можуть вмістити аж 4,4 мільйона осіб. Перші з фінських бомбосховищ були збудовані у 30-х роках минулого століття. Саме там ховалися фіни від радянських авіабомб, які падали на їхні міста під час радянсько-фінської, або ж Зимової війни (1939−1940). А бомбосховища за сучасними стандартами, тобто з вентиляцією, захистом від отруйних газів і радіоактивних речовин, у Фінляндії почали будувати у 70-х роках.

Фінляндія не була членом НАТО й мала з колишнім срср непогані, можливо, навіть приязні відносини. Але до майбутньої війни з росією фіни тим не менше готувалися… Молодці.

Схожі новини