Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«США повинні виграти у Китаю перегони за Місяць»

За словами глави NASA Білла Нельсона, Пекін хоче створити там свою базу — аби контролювати цінні ресурси супутника Землі

Глава НАСА, колишній астронавт Білл Нельсон: "Мусимо пильнувати, щоб китайці не зайняли якогось місця на Місяці - під виглядом наукових досліджень". Фото Zuma Press.
Глава НАСА, колишній астронавт Білл Нельсон: "Мусимо пильнувати, щоб китайці не зайняли якогось місця на Місяці - під виглядом наукових досліджень". Фото Zuma Press.

«Це факт: ми беремо участь у космічних перегонах, — розповів у інтерв'ю Politico глава NASA (Національної авіакосмічної адміністрації США), колишній астронавт Білл Нельсон. — Мусимо пильнувати, щоб китайці не зайняли якогось місця на Місяці - під виглядом наукових досліджень. Аби вони не могли сказати нам: «Тримайтеся від Місяця подалі, бо це вже наша територія».

Видання Politico нагадує, що 11 грудня на Землю повернулася безпілотна капсула Orion (із трьома манекенами замість астронавтів), запущена ​​НАСА у подорож довкола Місяця у рамках американської програми Artemis. Місія Artemis 1 стала першим успішним кроком до повернення людини на Срібну кулю — через понад 50 років після польоту на Місяць американського космічного корабля Apollo.

Програма Artemis, нагадує Politico, повинна створити умови для переходу до «більш постійної присутності людини» на Місяці. Наступні дві місії у рамках цієї програми, Artemis 2 і Artemis 3, будуть уже пілотованими, причому остання, запланована на 2025 рік, передбачає висадку астронавтів на Місяць.

«Можливо, китайці нас наздоженуть. Або випередять»

Утім, наголошує Politico, США мусять зважати на дедалі амбітнішу космічну програму Китаю, який планує висадити на Місяці своїх тайконавтів (так у КНР називають астронавтів) ще до кінця цього десятиліття.

У середині грудня 2022 року, після шести місяців перебування на китайській орбітальній космічній станції Tiangong, троє тайконавтів повернулися на Землю. На орбіті займалися монтажем останнього з трьох модулів станції Tiangong. Минулого місяця, нагадує Politico, Пекін також оголосив про подальші плани щодо «побудови інфраструктури в космічному просторі».

Космічне просування Китаю турбує не лише НАСА, а й Пентаґон (військове відомство США), який уважно стежить за успіхами Пекіна у цій галузі. «Цілком можливо, що китайці нас наздоженуть, або навіть випередять», — цитує Politico представницю Космічних сил США Ніну Арманьйо.

Слова глави НАСА Білла Нельсона про «космічні перегони» з Китаєм, і особливо про плани китайців «зайняти якесь місце на Місяці», спричинило у Пекіні незадоволення. Реакція посольства КНР у США не забарилася. Його речник поширив комюніке, у якому сказано, що «деякі американські чиновники зображають нормальні й законні заходи Китаю в космічному просторі у безвідповідальний спосіб».

Орбітальну станцію Tiangong, нагадує Politico, Китай побудував після того, як його виключили з програми Міжнародної космічної станції (МКС), — головно через незадоволення США тісними зв’язками між космічними програмами КНР і Народно-визвольною армією Китаю. До речі, Tiangong, що, за оцінками вчених, працюватиме у космосі ще не менше 10 років, у певний час може залишитися на орбіті єдиною діючою космічною станцією. Адже, як передбачають науковці, у другій половині 2020-х років МКС завершить свою роботу на орбіті.

Схожі новини