Передплата 2024 ВЗ

Фанати Трампа мали «план збройного повстання»

Двоє з них за «підбурювання до державного перевороту» можуть провести за ґратами 20 років

Одному з лідерів ультраправої організації Oath Keepers, Стюарту Роудсу, загрожує 20-річне ув'язнення. Фото The Washington Post.
Одному з лідерів ультраправої організації Oath Keepers, Стюарту Роудсу, загрожує 20-річне ув'язнення. Фото The Washington Post.

У США суд визнав двох лідерів ультраправої організації Oath Keepers «Вірні присязі») винними у заколоті. Це найгучніша справа, пов’язана зі штурмом Капітолія прихильниками експрезидента США Дональда Трампа, який відбувся 6 січня 2021 року.

Федеральне журі присяжних визнало винними 57-річного Стюарта Роудса та 53-річного Келлі Меґґза (лідера відділення «Вірних присязі» у штаті Флорида). Їх засудили за статтею про підбурювання до державного перевороту, що карається ув’язненням навіть до 20 років. Водночас трьох інших членів організації Oath Keepers 12 присяжних за цією статтею виправдали. (Але визнали винними у менш значних злочинах, зокрема, у перешкоджанні правосуддю).

«Змовилися, аби силою протистояти уряду США»

Під час майже двотижневого судового розгляду у місті Вашингтон прокурори стверджували, що члени Oath Keepers «розробили план збройного повстання, змовившись, аби силою протистояти уряду Сполучених Штатів». Загалом п’ятьом членам групи висунули звинувачення у змові з метою утримати при владі експрезидента, республіканця Дональда Трампа, та скасувати результати виборів-2020, на яких переміг чинний президент, демократ Джо Байден.

Нагадаємо, 6 січня 2021 року тисячі прихильників колишнього президента США Дональда Трампа увірвалися до Капітолія — на знак протесту проти результатів президентських виборів-2020, які Трамп ставив під сумнів. У той час обидві палати Конгресу США, Палата представників і Сенат, проводили спільне засідання, на якому конгресмени мали офіційно затвердити перемогу Джо Байдена на президентських виборах.

Експрезидента Пенса хотіли лінчувати…

Увірвавшись до будівлі Капітолія, учасники штурму вчинили численні акти вандалізму й вдалися до пограбувань. Через кілька годин поліціянти силою вивели заколотників із будівлі американського парламенту. Учасники штурму Капітолію, вимагали, зокрема, провести суд Лінча над тодішнім віцепрезидентом Майком Пенсом (бо той відмовився підтримати брехню Трампа про фальсифікацію виборів на користь Байдена). Під час заворушень у Капітолії п’ятеро осіб загинули, а близько 140 правоохоронців були травмовані.

Схожі новини