Передплата 2024 «Добрий господар»

В останню путь — без шкоди для довкілля

У Парижі працює екологічний велокатафалк

Назва corbicyclette є поєднанням двох французьких слів - corbillard (катафалк) і bicyclette (велосипед). Фото Facebook.
Назва corbicyclette є поєднанням двох французьких слів - corbillard (катафалк) і bicyclette (велосипед). Фото Facebook.

Одне з похоронних бюро столиці Франції, Парижа, пропонує своїм клієнтам скористатися послугами corbicyclette — катафалка, створеного на основі велосипеда. Цей транспортний засіб дозволяє доставити труну на кладовище, не забруднюючи атмосферу шкідливими викидами.

Назва corbicyclette є поєднанням двох французьких слів — corbillard (катафалк) і bicyclette (велосипед). Похорон із використанням цього транспортного засобу пропонує парижанам власниця похоронного бюро Le Ciel & la Terre («Небо і Земля») Ізабель Плюмеро. За словами підприємиці, вона прагнула надати людям можливість попрощатися зі своїми померлими родичами «у власному темпі й ритмі та з повагою до природи».

«Забезпечує спокійний хід похоронної процесії»

Corbicyclette — такий собі вантажний ровер, призначений для транспортування труни на кладовище. Цей транспортний засіб, за задумом Плюмеро, повинен замінити традиційні катафалки, оснащені двигунами внутрішнього згоряння.

«Із сorbicyclette похоронний ритуал стає іншим, зокрема, на кладовищі, — пояснює власниця похоронного бюро „Небо і Земля“. — Цей транспортний засіб забезпечує плавний, спокійний і тихий хід похоронної процесії».

Загалом, фірма Le Ciel & la Terre уже давно організовує похорони у стилі «еко». Зокрема, це похоронне бюро пропонує клієнтам повністю біорозкладальні труни (виготовлені з твердої деревини, нелаковані, оббиті всередині тканиною з бавовни й позбавлені металевої фурнітури) та урни для праху, виготовлені з натуральних матеріалів — дерева, кераміки чи каменю. Пані Плюмеро також пропонує підготовку тіла небіжчика до похорону з використанням виключно рослинних компонентів (замість традиційних бальзамувальних засобів, до складу яких входять зазвичай токсичні хімічні речовини).

Такі велокатафалки «курсують» також у США й Данії. Французький сorbicyclette має не лише механічний (педалі), а й електричний привід, який допомагає водієві долати невеликі підйоми.

Схожі новини