Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За що директор Моссаду отримав догану та чи прилетять до путіна іранські БПЛА?

Останніми днями в засобах масової інформації з’явилось повідомлення про те, що адміністрація Байдена майже повністю узгодила ядерний договір з Іраном

Фото умовне з сайту ВВС
Фото умовне з сайту ВВС

На думку деяких аналітиків, у разі якщо ця ядерна угода буде підписана, з Ірану знімуть санкції, і іранська нафта та газ надійдуть у Європу, знімуть енергетичну напругу в європейських країнах напередодні зими. Крім того, не виключено, це може допомогти путіну обійти санкції, що істотно вплине на економічне становище росії. Не можна також виключати, що російська нафта надійде Каспійським морем до північних терміналів Ірану, а далі в режимі реекспорту через середземноморські термінали — на експорт разом з іранською нафтою.

Водночас можливе підписання цієї ядерної угоди було надзвичайно негативно сприйнято деякими урядовими структурами Ізраїлю… Відомо, що велика група ізраїльських урядовців перебуває у США, де обговорює з адміністрацією США це питання.

За повідомленнями ЗМІ Ізраїлю, минулого четверга прем'єр-міністр Яір Лапід зробив зауваження керівнику Моссаду Девіду Барнеа, вказавши, що його критика адміністрації США не відповідає офіційній ізраїльській точці зору. Прем'єр-міністр Ізраїлю оголосив догану голові Моссаду після його незвичної заяви щодо ядерної угоди з Іраном, як про це оголосив в новинах 11 Канал Ізраїлю.

У своєму виступі, як зазначають ізраїльські ЗМІ, Борнеа піддав різкій критиці адміністрацію Байдена за майбутню угоду про повернення до іранської ядерної угоди 2015 року і сказав, що це суперечить здоровому глузду.

Яір Лапід повідомив Борнеа, що він вийшов за межі офіційних ізраїльських тем для обговорення в критиці Сполучених Штатів. Два зроблені ним зауваження, які не відповідають офіційній політиці Ізраїля — це пряма критика США, а також питання про відкриття справи Міжнародним агенством з ядерної енергетики проти Ірану, котрі, як запевнила адміністрація США, залишаться відкритими для Ізраїлю.

Водночас, як повідомляють ізраїльські ЗМІ, високопоставлений представник міністерства оборони Ізраїлю заявив, що вихід адміністрації Трампа в 2018 році з ядерної угоди з Іраном призвів до розширення іранської ядерної програми і її значущості.

«Моя особиста думка — вихід із ядерної угоди виявився помилкою. Питання про те, що тепер робити? Держава Ізраїль впливала і продовжує впливати на формування угоди, але вона тепер зовсім не служить інтересам Ізраїлю, і міністр оборони незгоду висловив в залі по своєму. Ці повідомлення були отримані і, на мій погляд, взяті до уваги», — сказав чиновник за висновками зустрічі міністра оборони Ізраїлю Бені Ганця з радником з національної безпеки США Джейком Салліваном.

Таким чином ядерна угода з Іраном, яку дехто вважає вже повністю узгодженою і готовою до підписання, викликала серйозні заперечення Ізраїлю. Чим це завершиться, поки що невідомо.

Крім того, деякі аналітичні центри вважають, що Іран або вже передав путіну невелику кількість двох моделей безпілотних літальних апаратів (БПЛА), або найближчим часом зробить це.

Мова йде в майбутньому про велику партію цих БПЛА, які можуть мати вплив на українсько-російському фронті.

Відомо, що іранці зробили свої БПЛА після того, як отримали один зразок відповідної моделі американського БПЛА. І фактично скопіювали його. У відкритому доступі немає тактико-технічних характеристик цих БПЛА, але спеціалісти вважають, що іранські моделі БПЛА, які можуть бути передані путіну, мають довжину близько дев’яти метрів, розмах крил — приблизно 16 метрів. Вони можуть перебувати у повітрі без посадки — 24 години. Моделі можуть бути розвідувальними і ударними та доставляти близько 450 кг бойового заряду. Можна не сумніватись, що США повністю володіють цією ситуацією і знайдуть правильні рішення, які унеможливлять отримання путіним іранських БПЛА.

Декілька днів тому ізраїльська супутникова компанія ImageSat опублікувала знімки, згідно з якими росія забрала свою батарею ППО С-300 із Сирії і, ймовірно, перекине її в Україну. Вказана батарея ППО була терміново відвантажена на російський контейнеровоз «Спарта2».

Це ще одне підтвердження того, що в росії є серйозні проблеми в оснащенні армії, яка воює в Україні, бойовою технікою, зокрема системами ППО.

Схожі новини