Передплата 2024 «Добрий господар»

Європа летить у відпустку

Ажіотаж шалений! Аеропорти «забиті» пасажирами, наземний персонал «зашивається», багаж губиться...

Поки європейські політики попереджають громадян про непросту зиму (мовляв, росія може повністю перекрити газ), пересічні європейці думають про... літо. На континенті ось-ось стартує наймасовіший сезон відпусток. Через відкладений попит на відпочинок, сформований двома “ковідними” роками, туристичний ажіотаж просто шалений! Аеропорти Європи “забиті” пасажирами, персонал летовищ і авіакомпаній “зашивається”... Аби не допустити в аеропортах колапсу під час сезону масових відпусток, провідна німецька авіакомпанія Lufthansa оголосила днями про скасування у липні-серпні чергових двох тисяч рейсів із Франкфурта-на-Майні й Мюнхена. Йдеться не про відпочинкові напрямки, а про короткі внутрішні перельоти.

Усе через уже наявні проблеми з обслуговуванням пасажирів у цих найбільших у Німеччині аеропор­тах. Пасажирів так багато, що виникають довжелезні черги до стійок реєстрації і місць видачі багажу. Який часто-густо гу­биться...

Як заявив днями на летовищі Франкфурта-на-Майні речник “Люфт­ганзи”, до кінця серпня ця авіакомпанія скасує близько двох тисяч авіарейсів із Франкфурта й Мюнхена (це переважно короткі внутрішні маршрути, на яких па­сажири можуть пересуватися іншими ви­дами транспорту). Усе це для того, аби під час наймасовішого сезону відпусток, який ось-ось стартує у ФРН, “Люфтган­за” змогла забезпечити виконання по­льотів на популярні у німців курорти. Від­починкові рейси, за словами речника авіакомпанії, “Люфтганза” скасовувати­ме “тільки в абсолютно виняткових ви­падках”.

Цього літа це вже третя хвиля авіарей­сів, скасованих авіакомпанією Lufthansa. У середині червня “Люфтганза” оголо­сила, що вилучає із розкладу аеропор­тів Мюнхена й Франкфурта-на-Майні 900 рейсів (тоді йшлося про вікендові сполу­чення). А через кілька днів провідний ні­мецький авіаперевізник повідомив, що у липні й серпні скасує майже 3700 рейсів. Але й цього, як бачимо, виявилося зама­ло. Туристичний ажіотаж настільки вели­кий, що довелося “різати” ще, – аби тіль­ки мати змогу обслужити усіх пасажирів.

“Насамперед прагнемо розвантажи­ти на летовищах Франкфурта й Мюнхена затори, які виникають у ранкові й вечірні години, – пояснив речник “Люфтганзи”. – У цей час наземний персонал у термі­налах перевантажений, тож не встигає обслуговувати пасажирів і приймати/ви­давати багаж”.

У найбільшому в Німеччині аеропорту Франкфурта-на-Майні очікують, що піко­ве вакаційне навантаження розпочнеть­ся цього вікенду, 22-24 липня. Саме за­раз стартує сезон масових відпусток у федеральних землях Гессен і Райнлянд-Пфальц.

А тим часом...

За інформацією ЗМІ Ісландії і Ні­дерландів, через проблеми в аеро­порту “Схіпгол” авіакомпанія Icelandair відправляє до Амстердама своїх співро­бітників, аби ті розвантажували багаж па­сажирів. Як пояснює ісландський авіапе­ревізник, він хоче зробити усе можливе, щоб запобігти затримкам рейсів.

Щодня Icelandair літає з Рейк’явіка до Амстердама двічі. Як повідомляє RTL, досі члени екіпажів із власної ініціативи допомагали персоналу летовища “Схіп­гол” розвантажувати багаж, а тепер пе­ревізник відправляє спеціальних людей.

“Із минулої п’ятниці ми додали двох осіб, що займаються багажем, до нашо­го екіпажу, який летів до Амстердама”, – розповіла ісландському порталу RUV речниця авіакомпанії Icelandair Асдіс Пе­турсдоттір.

Аеропорт “Схіпгол” уже кілька тиж­нів бореться із проблемами, що призво­дять до затримок або навіть скасувань авіарейсів. Летовищу бракує наземного персоналу, зокрема працівників, які пра­цюють із зареєстрованим багажем. Як інформують нідерландські ЗМІ, в аеропорту “Схіпгол” – купа покинутих валіз, яких може бути навіть понад 16 тисяч. “Нічийні” валізи лежать навіть поза будів­лею аеропорту, просто неба...

Схожі новини