Передплата 2024 ВЗ

“Берлін свідомо не постачає БМП і танки”

Німецька опозиція продовжує критикувати свій уряд за недостатню військову допомогу Києву

Зокрема, на уряд соціал-демократа Олафа Шольца “наїхав” депутат Бундестаґу від консервативного блоку ХДС/ХСС Родеріх Кізеветтер. В інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung Кізеветтер заявив, що “уряд Німеччини свідомо не постачає Україні БМП і танки, хоча вони є". Християнський демократ констатував, що це загрожує "втратою довіри" до Німеччини.

“Таке враження, що німецький уряд піддається тактиці росії, метою якої є повторення ситуації у Сирії, - наголосив Родеріх Кізеветтер. - росія хоче, щоб війна зникла з перших шпальт газет, щоб Захід втомився від війни. І щоб Україна, яка зараз є “передпокоєм” НАТО, у тривалій перспективі голодувала”.

Чому саме нинішній уряд ФРН не хоче швидко надати Україні важку зброю?

На думку представника парламентської опозиції, причиною такої позиції СДПН, партії канцлера Шольца, є колишні зв'язки соціал-демократів із москвою. “Це може бути пов’язано зі способом мислення у традиції Еґона Бара (державний секретар колишнього канцлера Віллі Брандта, один із творців його “Східної політики”. - Авт.), який казав, що Україна не може повністю належати ні до Заходу, ні до Сходу. Частина німецького уряду досі бачить Україну як буферну державу і вважає співпрацю з росією важливішою, ніж захист свободи держави, яка протистоїть насильницькій русифікації”.

Як зазначив Родеріх Кізеветтер, уряд Олафа Шольца "не бачить глобального виміру стратегії росії", хоча кремль використовує голод, міграцію і енергоносії як зброю. “росія хоче повністю дискредитувати Захід, який спирається на цінності”, - попередив опозиціонер. І застеріг щодо нової хвилі міграції, яка може чекати на Європу в разі поразки України в цій війні: “Із 42 мільйонів українців у країні залишилася б лише невелика частина”.

Представник ХДС нагадав, що Німеччина може передати Україні сто бойових машин піхоти Marder, зокрема 30 із них “у дуже стислий термін”. За словами Родеріха, "те саме стосується танків Leopard-1". Але федеральний канцлер Шольц не погоджується на передачу Україні цієї потрібної їй техніки...

"Шольц помилився, повіривши погрозам путіна, мовляв, постачання танків призведе до ядерної ескалації конфлікту, - заявив Родеріх. - Це абсурд! росія ніколи не піде на такий ризик і лише свідомо сіє страх”.

І схоже, на жаль, що цей “страх” діє на депутатів німецької урядової коаліції як пітон Каа з “Мауглі” на бандерлогів...

Кілька днів тому опозиційний блок ХДС/ХСС запропонував Бундестаґу прийняти рішення про швидке постачання Україні 200 бронетранспортерів Fuchs.

"Ми ставимо депутатам просте запитання: хочемо ми допомогти Україні у її боротьбі за свободу чи ні? - розповів газеті Bild речник із оборонної політики фракції ХДС/ХСС Флоріан Ган. - Поставка 200 БТРів суттєво змінила би ситуацію на Донбасі. Ситуація на фронті цими днями й тижнями є настільки критичною, що ми не повинні вагатися”.

Але депутати урядової коаліції (до неї, крім соціал-демократів, входять “Зелені” й ліберальна Вільна демократична партія) пропозицію блоку ХДС/ХСС відхилили.

Міністерка оборони Крістіне Лямбрехт, яка виступила у Бундестазі перед голосуванням, застерегла депутатів від “пограбування” Бундесверу. “Ми підтримуємо Україну всім, що є можливим і відповідальним, - сказала Лямбрехт інформагенції DPA. - Але ми повинні гарантувати обороноздатність Німеччини"...

А тим часом...

Як повідомило видання Der Spiegel, офіційний Берлін нарешті знайшов виробника, який зможе постачати боєприпаси для обіцяних Україні німецьких самохідних зенітних установок Gepard.

“Якщо все піде за планом, перші системи надійдуть українцям уже у липні”, - інформує видання. Досі постачання “Гепардів” було проблемою, оскільки у ФРН виявилося менш ніж 60 тисяч 35-міліметрових снарядів для цих зенітних установок, а це вкрай мало. За даними Der Spiegel, боєприпаси від норвезького виробника мають бути днями випробувані на полігоні Бундесверу на півночі Німеччини. “Завдяки поставкам цих боєприпасів ніщо не має стати на заваді доставки в Україну 30 систем Gepard”, сподівається видання. За його даними, українські військові уже навчаються в Німеччині на “Гепардах”.

Уряд Шольца у Німеччині не популярний

За даними соціологічного дослідження, проведеного на замовлення телеканалу ARD і газети Die Welt, урядом, який сформувала “світлофорна” коаліція (“червоні” соціал-демократи, “жовті” ліберали й “Зелені”), не задоволені зараз аж 58% німців. Схоже, одним із чинників, які сформували у Німеччині таку громадську думку, є якраз стримана позиція уряду Олафа Шольца щодо постачання зброї Україні: дії уряду щодо війни в Україні повністю підтримують лише 39% німців, і лише 44% задоволені роботою канцлера Шольца.

Водночас 57% німців, за даними соцопитування, підтримують економічні санкції проти рф, - навіть якщо це призведе до зростання цін на енергоносії і загального подорожчання життя, і навіть якщо санкції проти рф негативно впливатимуть на німецький бізнес.

Схожі новини