Передплата 2024 «Добра кухня»

Нарешті путін отримав те, що заслужив

Вступ Фінляндії і Швеції в НАТО кардинально змінює розстановку сил не тільки в північно-західній частині Європи, але й світу і дуже істотно знижує обороноздатність путінської росії

З великим нетерпінням і надією українці чекали саміт НАТО в Мадриді. На перший погляд, це черговий саміт, яких було вже багато. Але насправді це була особлива зустріч, адже у Європі і в усьому світі реально запахло Третьою світовою війною. Саме тому цей саміт в Мадриді повинен дати відповідь на головне питання: чи здатний Альянс протистояти путіну і чи можна врятувати світ від ядерної катастрофи?

Ще напередодні країни-члени НАТО і в першу чергу США, Велика Британія, Польща, балтійські країни, вчинили ефективні заходи зі зміцнення Альянсу і публічно зробили такі заяви, які свідчили про винятковий характер майбутнього саміту. В центрі максимальної уваги і тривоги учасників Альянсу є війна путіна проти України. Усі світові лідери без винятку тепер вже усвідомлюють, що межа миру і війни у світі стала надзвичайно крихкою, і військова агресія путіна стає все більш загрозливою для світу, а тому потрібні рішучі та ефективні заходи.

Зараз єдиною міжнародною структурою, яка здатна зберегти мир і життя на планеті, є НАТО.

Після 24 лютого 2022 року президент Джо Байден здійснив цілу низку заходів США зі зміцнення Альянсу. Військовий контингент США збільшено на 20 тисяч військовослужбовців, і зараз він становить в Європі 100 тисяч солдатів, загальну кількість сил НАТО швидкого реагування збільшено з 40 тисяч до 300 тисяч. США додатково розгортають 5-ти тисячний контингент в Румунії, поставляють дві ескадрильї літаків F-35 до Великої Британії, додаткові контингенти США і деяких інших країн розміщуються в балтійських країнах. Розвертаються новітні американські системи ПРО і ППО в Італії і Німеччині, збільшується військово-морський контингент в Іспанії.

Але на цьому фоні значного збільшення військової потуги НАТО - агресивна риторика путіна досягла апогею. путін відкрито почав погрожувати країнам НАТО військовим втручанням, а світ відкрито шантажує ядерною війною.

Але тут треба мати на увазі деякі важливі аспекти

НАТО було створено в 1949 році, як військово-політичний союз для захисту Європи від радянської загрози. Зараз до НАТО входить 30 незалежних держав. Із них, 28 - в Європі і дві - в Північній Америці (США і Канада), саме тому цей альянс має назву - Північноатлантичний.

НАТО не є безпосереднім власником збройних сил, якими цей альянс може розпоряджатись. Збройні сили і необхідні ресурси знаходяться під управлінням країн-членів НАТО. Тому і допомога Україні поступає і буде поступати не від НАТО, як міжнародної структури, а від конкретних країн, які ухвалюють такі рішення. Але НАТО може і допомагає Україні формувати збройні сили за своїми стандартами. І це відбувалось ще до початку війни. Завдяки допомозі військових інструкторів США, Великої Британії, Канади українські війська були підготовлені і змогли ефективно дати відсіч агресору на початку війни.

Ще до початку саміту путін отримав дуже не приємний для себе удар - Туреччина зняла усі свої застереження проти вступу Швеції і Фінляндії в НАТО.

путін дуже розраховував на Ердогана, що той заблокує вступ цих країн, але інтереси НАТО для Ердогана виявилися ближчими, ніж стосунки з путіним. Тепер путін отримає додатково 1200 кілометрів нових кордонів з НАТО. До цього треба додати, що НАТО почне повністю контролювати Балтійське море і, що надзвичайно важливо - Північне море, де зосереджена головна військово-морська сила й інфраструктура москви. Саме до складу цього флоту входять основні стратегічні сили ядерного підводного флоту росії.

Це - колосальний програш путіна. Що б він зараз не говорив, як би не викручувався, а факт залишається фактом - вступ Фінляндії і Швеції в НАТО кардинально змінює розстановку сил не тільки в північно-західній частині Європи, але й світу і дуже істотно знижує обороноздатність путінської росії.

Але це не тільки військовий провал путіна, але й політичний

Тепер ядерні ракети країн НАТО будуть на відстані декількох хвилин льоту до кремля, приблизно на тій же відстані, що і ракети в Харкові. Саме цими обставинами путін виправдовував свою агресію проти України.

Це - повний провал політики путіна. Це не просто провал, це - приниження путіна. Як кажуть, біда не приходить одна, путін отримав ще один «подарунок», тепер від Збройних сил України - війська путіна не змогли втримати захоплений острів Зміїний і з ганьбою відступили. Це ще одна стратегічна перемога України, особливо важливо, що в той час, коли відбувається цей історичний саміт.

Який головний політичний прорив був здійснений на цьому історичному саміті - визнання росії, як головної загрози миру і стабільності. Це також величезна перемога України, адже визнання росії головною загрозою миру і стабільності є підтвердженням повної підтримки України у її справедливій війні з агресором. Україна є учасником спільної боротьби НАТО з цим світовим злом, яким є росія і путін.

Тепер абсолютно очевидно, що Україна є частиною цивілізованого світу, яка героїчно протистоїть путіну і його агресії.

Це перші попередні висновки, саміт ще продовжується, але навіть ті рішення, які вже ухвалені, надають нам великого оптимізму і впевненості.

Україна переможе!

А поки можна з задоволенням констатувати: путін у Мадриді отримав те, що заслуговує.

Схожі новини