Передплата 2025 ВЗ

Турбує тахікардія? Їжте більше овочів, фруктів і риби

Робота серцево-судинної системи залежить від харчування. Тому за правильного коригування можна позбутися багатьох проблем. Наприклад, нормалізувати пульс, позбутися тахікардії і стрибків тиску

Для хорошої роботи серця потрібний комплексний набір мікроелементів, особливо ка­лію. Їх багато у фруктах — ба­нанах, свіжих абрикосах, кура­зі, родзинках, фініках, інжирі. Для серця корисні свіжі фрук­ти. Тому влітку потрібно їсти якнайбільше яблук, груш, слив та всіляких ягід. До речі, яго­ди темного кольору (чорниця, ожина, смородина) не лише поповнюють в організмі віта­мінний запас і живлять серце­вий м’яз, а й збільшують рівень гемоглобіну у крові.

Корисний для серця й сві­жий гранатовий сік. Йому не по­ступаються звичайна вівсянка та горіхи. У горіхах є необхідні для людського організму жири, а вівсяна каша багата незамін­ною для серця клітковиною.

Регулярне вживання олив­кової олії - ефективна профі­лактика інсультів та інфарктів. Вона сприяє зміцненню крово­носних судин і робить їх елас­тичнішими. Також вона має уні­кальну здатність розчиняти холестеринові бляшки. А ось молоко та важка їжа гальмують травний процес, що призво­дить до закрепів та викиду ток­синів у кров.

Не варто забувати й про рибу. Наприклад, супербага­тий поліненасиченими жирни­ми кислотами Омега-3 лосось може ефективно знизити ар­теріальний тиск. А якщо його вживати двічі на тиждень, це на третину зменшує ризик серце­вого нападу. Корисні для сер­ця й інші види жирної риби: макрель, тунець, оселедець, сардини.

Якщо тахікардія спричинена стресом, впоратися з нею до­поможе кефір. У ньому є пробі­отики, триптофан, а також ко­рисні бактерії. Вони позитивно позначаються на вироблен­ні серотоніну в організмі. Це дозволяє знизити порушення серцевого ритму.

Рагу з риби і овочів

400 г філе білої риби, 1 велика картоплина, 1 ма­ленький качан цвітної ка­пусти, 1 велика цибулина, 4 зубчики часнику, 40 мл олії, 1 ст. ложка порошку карі, сіль і чорний мелений перець.

Нарізати рибу кубиками, по­солити і поперчити. Накрити плівкою і дати постояти за кім­натної температури 20−30 хв.

Очистити картоплю, нарі­зати кубиками завбільшки 2,5 см. Цибулю і часник очистити та нарізати якомога дрібніше. У великій пательні з товстим дном обсмажити рибу в поло­вині олії до рум’яної скоринки, перекласти на тарілку.

У пательню долити ще трохи олії, покласти цибулю, обсма­жувати 5 хв. Додати картоплю, обсмажувати, помішуючи, 2 хв. Приправити карі, перемі­шати. Влити 1 склянку окропу, накрити кришкою, готувати на середньому вогні 10 хв, зрідка помішуючи.

Відрізати нижню тверду частину стебла цвітної капусти (вона не знадобиться). Верхню частину дрібно нарізати. Качан розібрати на невеликі суцвіт­тя. Залити цвітну капусту окро­пом, посолити, знову довести до кипіння, варити 5 хв, відки­нути на друшляк.

Додати капусту і часник до рагу, перемішати, готувати 15 хв. Додати рибу, посолити і поперчити, акуратно перемі­шати і подавати.

З овочів можна взяти (додат­ково або як заміну) половин­ку солодкого перцю, кабачок, шматочок гарбуза… Якщо хо­чете отримати вершковий соус, замініть воду на коров’яче або рослинне молоко, вершки.

Годиться філе будь-якої бі­лої морської риби. Чудове рагу вийде з тріскою, хеком, зубат­кою, пікшею, тілапією або мор­ським окунем.

Смачне рагу з риби й овочів можна приготувати й у мульти­варці. Овочі не обов’язково за­кладати послідовно, можна всі відразу, просто нарізати кар­топлю меншими часточками, якщо використовуватимете її.