Турбує тахікардія? Їжте більше овочів, фруктів і риби
Робота серцево-судинної системи залежить від харчування. Тому за правильного коригування можна позбутися багатьох проблем. Наприклад, нормалізувати пульс, позбутися тахікардії і стрибків тиску
:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/532253/takhikardiia.jpg)
Для хорошої роботи серця потрібний комплексний набір мікроелементів, особливо калію. Їх багато у фруктах — бананах, свіжих абрикосах, куразі, родзинках, фініках, інжирі. Для серця корисні свіжі фрукти. Тому влітку потрібно їсти якнайбільше яблук, груш, слив та всіляких ягід. До речі, ягоди темного кольору (чорниця, ожина, смородина) не лише поповнюють в організмі вітамінний запас і живлять серцевий м’яз, а й збільшують рівень гемоглобіну у крові.
Корисний для серця й свіжий гранатовий сік. Йому не поступаються звичайна вівсянка та горіхи. У горіхах є необхідні для людського організму жири, а вівсяна каша багата незамінною для серця клітковиною.
Регулярне вживання оливкової олії - ефективна профілактика інсультів та інфарктів. Вона сприяє зміцненню кровоносних судин і робить їх еластичнішими. Також вона має унікальну здатність розчиняти холестеринові бляшки. А ось молоко та важка їжа гальмують травний процес, що призводить до закрепів та викиду токсинів у кров.
Не варто забувати й про рибу. Наприклад, супербагатий поліненасиченими жирними кислотами Омега-3 лосось може ефективно знизити артеріальний тиск. А якщо його вживати двічі на тиждень, це на третину зменшує ризик серцевого нападу. Корисні для серця й інші види жирної риби: макрель, тунець, оселедець, сардини.
Якщо тахікардія спричинена стресом, впоратися з нею допоможе кефір. У ньому є пробіотики, триптофан, а також корисні бактерії. Вони позитивно позначаються на виробленні серотоніну в організмі. Це дозволяє знизити порушення серцевого ритму.
Рагу з риби і овочів
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/05/%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83.jpg)
400 г філе білої риби, 1 велика картоплина, 1 маленький качан цвітної капусти, 1 велика цибулина, 4 зубчики часнику, 40 мл олії, 1 ст. ложка порошку карі, сіль і чорний мелений перець.
Нарізати рибу кубиками, посолити і поперчити. Накрити плівкою і дати постояти за кімнатної температури 20−30 хв.
Очистити картоплю, нарізати кубиками завбільшки 2,5 см. Цибулю і часник очистити та нарізати якомога дрібніше. У великій пательні з товстим дном обсмажити рибу в половині олії до рум’яної скоринки, перекласти на тарілку.
У пательню долити ще трохи олії, покласти цибулю, обсмажувати 5 хв. Додати картоплю, обсмажувати, помішуючи, 2 хв. Приправити карі, перемішати. Влити 1 склянку окропу, накрити кришкою, готувати на середньому вогні 10 хв, зрідка помішуючи.
Відрізати нижню тверду частину стебла цвітної капусти (вона не знадобиться). Верхню частину дрібно нарізати. Качан розібрати на невеликі суцвіття. Залити цвітну капусту окропом, посолити, знову довести до кипіння, варити 5 хв, відкинути на друшляк.
Додати капусту і часник до рагу, перемішати, готувати 15 хв. Додати рибу, посолити і поперчити, акуратно перемішати і подавати.
З овочів можна взяти (додатково або як заміну) половинку солодкого перцю, кабачок, шматочок гарбуза… Якщо хочете отримати вершковий соус, замініть воду на коров’яче або рослинне молоко, вершки.
Годиться філе будь-якої білої морської риби. Чудове рагу вийде з тріскою, хеком, зубаткою, пікшею, тілапією або морським окунем.
Смачне рагу з риби й овочів можна приготувати й у мультиварці. Овочі не обов’язково закладати послідовно, можна всі відразу, просто нарізати картоплю меншими часточками, якщо використовуватимете її.