Передплата 2024 «Добре здоров’я»

А що було б, якби не Байден?

20 січня 2021 року, опівдні за вашингтонським часом, Сполучені Штати Америки отримали нового президента

Ним став Джозеф Робінетт Байден-молодший, відомий як Джо Байден.

Переважна більшість українців з великим оптимізмом сприйняла нового президента США. Обрання Джо Байдена - великого друга України - президентом великої країни, вселяло у нас, українців, великі надії і сподівання. Ми тоді ще не знали, а переважна більшість українців і не здогадувалася, що саме ця людина зіграє видатну роль в сучасній історії України.

А поки тривала церемонія інавгурації, в якій чинний президент Дональд Трамп відмовився брати участь, було не зрозуміло, як новообраному президенту передадуть ядерну валізу. Але американці рішення знайшли. Це був другий випадок за усю історію США, коли чинний президент не був на церемонії інавгурації новообраного глави держави. Трамп важко відходив від влади і дотепер не визнав перемогу Джо Байдена. Його агресивні прибічники, нагадаю, навіть організували безпрецедентний штурм Капітолію…

Коли відбувались ці скандальні події, автор цих рядків висловлював припущення, що штурм Капітолію організовала прокремлівська агентура, яка разом з своїми натхненниками не могла змиритись з тим, що Трамп втратив владу. Головна мета цієї вкрай серйозної провокації - посіяти в країні хаос, підірвати довіру до влади, створити внутрішню нестабільність і громадянський конфлікт.

Як відомо, Конгрес США, який розташований в Капітолії - є вершиною влади США. Саме тому у Конгресі повинні затвердити протоколи виборчих комісій кожного штату. І тільки після затвердження цих протоколів відкривався шлях Джо Байдену, як беззаперечному переможцю чергових виборів, для офіційної церемонії інавгураціі, яка і завершує виборчий процес. І з моменту присяги вважається, що новообраний президент заступив на посаду президента США.

Тобто захоплення Капітолію і знищення офіційних протоколів про результати виборів могло стати підставою, що унеможливила б інавгурацію. У будь-якому разі довіра до легітимності влади президента була б істотно підірвана, і це могло дуже обмежити можливості Джо Байдена на посту президента США. На це і був, мабуть, розрахований цей антибайденівський шабаш, який організували його вороги і вороги американського народу. Але заколотникам нічого зробити не вдалося - Капітолій не захопили, протоколи мужні американці врятували, відтак владі президента Джо Байдена нічого не загрожує.

путін програв. План підриву демократії в США провалився. Його наслідки кремль повністю відчув після того, як розпочав широкомасштабну війну проти України. Це було величезною поразкою путіна, яка істотно вплинула на подальші його дії. Зараз можемо чітко уявити, що було б, якби не відбулось зміни влади в США. Очевидно, реакція американської влади на агресію путіна проти України мала б зовсім інший характер, а руки у путіна були б розв’язані. Тепер, після більш, ніж трьох місяців кровопролитної війни, побачивши і оцінівши усі жахіття путінської агресії, спробуймо спрогнозувати, а що б з нами було, якби 20 січня 2021 року до влади в США не прийшов Джо Байден, і все залишилось, як і раніше.

Можна без перебільшення прогнозувати: на сотні тисяч більше убитих, закатованих, зґвалтованих українців. З’явилися б десятки концентраційних таборів, таких собі російських Освенцімів чи Дахау, куди були б запроторені мільйони українців, які підлягали б знищенню, як колись євреї. Сотні тисяч, а, може, і мільйони українців, вже прямували би в райони Крайньої Півночі, зокрема - Таймиру, де мали б померти. За цей час окупанти знищили б усі атрибути української державності, і від нашого суверенітету нічого б не залишилось. Значна територія колись багатої і квітучої України була б перетворена у суцільну Бучу чи Маріуполь. Українська мова і все, що асоціювалось з Україною, було б заборонено. Усі, хто був би проти цього насильства, були б безжалісно знищені. Для цього готували росгвардійців та кадирівців. Вони б це робили з особливим садизмом…

Українці і українська мова залишились би лише у діаспорі та серед тих, хто встиг вирватись в Європу. ООН - повністю паралізована організація, яка нічого не здатна була б протиставити нахабності та звірствам агресора. НАТО було б перелякане швидким успіхом путіна і зосередилось би на тому, щоб не спровокувати його на агресію проти європейських країн. Свого часу деякі європейські країни також умиротворювали Гітлера, даючи йому можливість безкарно знищувати європейські держави і народи. Навіть оголосивши війну Гітлеру, коли той розпочав агресію проти Польщі, нічого не зробили, щоб врятувати жертву агресії - Польщу і польський народ. Врешті-решт це розпалило Другу світову війну.

путін теж розраховував на те, що європейські країни, крім глибокого занепокоєння, нічим іншим Україні не допоможуть. Залишались тільки США, які були спроможні протистояти путіну, надавши Україні максимально можливу допомогу у захисті своєї країни. Але не факт, що така допомога надійшла б, якби у січні 2021 року у Білому Домі залишався господарювати Трамп. Його політика ізоляціонізму, тобто невтручання у світові проблеми, а концентрація на внутрішніх питаннях країни, була б мотивацією для того, щоб обмежитись занепокоєнням агресією путіна. Зараз уже важко сказати, хто був автором цієї політичної доктрини: він сам чи йому її хтось (не важко здогадатися, хто) підказав.

Але фактом є те, що така позиція попередньої влади США майже гарантовано залишила б Україну наодинці з агресором. Українці з перших хвилин агресії стали героїчно на захист своєї країни і ціною величезного самопожертвування зірвали бліцкриг путіна. Це стало можливим і завдяки американській зброї - «джавеліни» і «стінгери» зіграли важливу роль.

Однозначна антипутінська позиція державної влади США була головною рушійною силою, яка дозволила сформувати потужну антипутінську коаліцію, запровадити максимально жорсткі санкції проти росії, забезпечити максимально можливу допомогу Україні з боку світового співтовариства. І головною дієвою особою, якій вдалося переконати лідерів великих світових країн максимально включитись в підтримку і надання допомоги Україні у її війні з путіним, був президент Сполучених Штатів Америки - Джо Байден.

Завдяки американському народу і народам та лідерам європейських країн Україна гідно дає відсіч путіну, зберегла свою державність. І наші Збройні сили, щоденно проявляючи відчайдушну мужність і відвагу, наближають перемогу над путінськими варварами. Те, що вже зробив американський народ і його президент, увійде навіки в історію, як приклад реального втілення справедливості і демократії на міждержавному рівні.

У США, як і в будь-якій країні світу, незважаючи на величезний економічний потенціал, є свої внутрішні проблеми, які впливають на рівень життя американців. Підвищилась інфляція, зросли ціни і з’явились інші негаразди, які впливають на політичну привабливість чинної влади серед виборців, але американський народ мужньо переносить ці труднощі, оскільки усвідомлює, що війна в Україні, якщо не зупинити і не розгромити агресора, може в будь-який час охопити увесь світ і прийти в кожну американську сім’ю.

Президент Джо Байден, досвідчений державний і політичний діяч, не може не усвідомлювати, що погіршення економічного стану і, як наслідок, погіршення рівня життя виборців можуть мати для нього небажані політичні наслідки. Але Джо Байден, як світовий лідер, не може не усвідомлювати, якщо США і він, як президент, відмовляться від максимально можливої допомоги Україні - світ опиниться на межі Третьої світової війни, яка вже формально розпочалася, але поки що не вийшла за межі України. Американська та світова еліти це усвідомлюють, і, незважаючи на певні економічні проблеми, нарощують допомогу Україні.

Для того, щоб було зрозуміло, про які масштаби йдеться, достатньо назвати декілька цифр. За період широкомасштабної війни Україні надано допомоги на 64 млрд долларів США. Сюди входить уся допомога: і військова, і економічна, і гуманітарна. Ця допомога надається безоплатно. І головним ініціатором є Джо Байден. Для порівняння: 66 млрд доларів США - це приблизний річний бюджет міністерства оборони росії.

Зараз багато розмов про ленд-ліз, мовляв, озброєння повільно надається і не в тих обсягах, які необхідні. Такі розмови в основному розпочинають наші ідеологічні вороги або політичні диверсанти, до яких слід віднести і кремлівських пропагандистів, і «корисних ідіотів». Насправді в Україну прямують постачання допомоги без будь-яких затримок і в межах 40 млрд пакету, який ухвалив Конгрес США. Допомога за ленд-лізом почне надходити в Україну лише восени, коли розпочнеться новий бюджетний рік за американським законодавством. Крім того, допомогу зараз надаютьУкраїні достатню, і вона охоплює не якісь конкретні види озброєння, а системи цього озброєння, що у рази підвищує її ефективність.

Одне із головних завдань зараз - знищити ворожу артилерію. Для цього і потрібні далекобійні системи, завдяки яким зміниться характер війни на сході і півдні України. Американці роблять усе необхідне, щоб зброя надходила на фронт вчасно, в тих обсягах, які необхідні для перемоги.

Кремлівські пропагандисти роблять відчайдушні спроби дезінформації, провокацій і прямих диверсій, щоб зменшити бойовий дух українських воїнів і применшити видатну роль американського народу і президента США Джо Байдена. Але нічого у них не виходить! З кожним днем війни наші партнерські відносини з США стають все міцнішими. Це буде спільна перемога світової коаліції проти путіна і його армії - варварів, мародерів і ґвалтівників.

А тепер поміркуйте самі, що з нами було б, якби до влади в США не прийшов Джо Байден?

Схожі новини