Передплата 2024 ВЗ

Сардинія "плаче" за російськими олігархами

Представники туристичної галузі італійського острова говорять про "економічні втрати". Яхти й маєтки стоять порожні...

Нещодавній "мирний план" прем'єр-міністра Італії Маріо Драґі українців шокував. Адже "швидкі дії задля якомога швидшого припинення вогню" в Україні є нічим іншим, як погано завуальованою спробою подарувати путіну бодай якусь перемогу. Мовляв, зафіксуємо теперішню лінію зіткнення сторін як новий "кордон", а потім можна буде й про зняття санкцій з росії поговорити... Однією з причин подібних ініціатив європейських політиків є сильний тиск бізнесу, залежного від співпраці з росією. У тій же Італії, пишуть panorama.it i The Washington Post, через санкції, накладені на російських олігархів, потерпає туристична галузь, зокрема, на середземноморському острові Сардинія.

Як інформує видання panorama.it, 2022 року італійська Сардинія втратить 220 тисяч російських відпочивальників і 20% доходів, які приносить цьому острову Costa Smeralda, тобто Смарагдовий берег. Цей туристичний регіон відомий своїми центрами парусного спорту й водних розваг та відпочинковими зонами.

На догляд за маєтками - понад 1,2 мільйона євро на рік

Протягом багатьох років Сардинія була улюбленим місцем російських багатіїв, які сприяли розвиткові економіки італійського острова. Як пише panorama.it, росіяни витрачали на Сардинії сотні мільйонів євро - на приватні авіаперельоти, яхти, вілли, імпрези, послуги тощо. Тепер, коли внаслідок накладених ЄС санкцій майно російських олігархів на Сардинії "заморозили", вони більше не можуть насолоджуватися своїми розкішними обійстями та яхтами.

"Щороку на Сардинію приїжджали близько 220 тисяч росіян,- розповів секретар Італійської конфедерації профспілок у регіоні Ґаллура (CISL) Мірко Іділі. - Це близько двох відсотків усіх гостей нашого острова, але економічні втрати через відсутність росіян величезні. Адже вони витрачають чималі суми грошей і дають роботу тисячам людей".

Тільки на догляд за своїми маєтками на Сардинії російські олігархи витрачають на рік понад 1,2 мільйона євро. Федерація італійських готельних і туристичних асоціацій на Сардинії підрахувала, що лише у липні й серпні цього року туристична галузь острова втратить через відсутність відпочивальників із рф близько 200 мільйонів євро.

За даними CISL, чи не найбільше потерпають зараз ті сардинці, що працюють на віллах і яхтах російських багатіїв. "Вілли й великі маєтки, що належать компаніям, пов’язаним із російськими олігархами, забезпечують робітникам заробітну плату протягом цілого року, а не лише літнього курортного сезону", - каже секретар регіонального відділення CISL. За його словами, на одній яхті можуть працювати навіть до сотні осіб, а в одного російського олігарха таких яхт може бути три-чотири.

"Наприклад, росіянин Алішер Усманов забезпечує на Сардинії понад 200 заробітних плат", - розповів Іділі виданню panorama.it.

За словами представника CISL, зараз працівники, що обслуговують на Сардинії яхти й маєтки російських олігархів, продовжують виконувати свої службові обов’язки, - але не одержують за це грошей.

"Ці люди не звільнені, але можливості платити їм заробітну платню немає, - каже Іділі. - Хоча у Порто-Ротондо десятьох садівників із російської вілли звільнили. Компанія, що обслуговує віллу, була змушена це зробити".

"російські мільярдери відрізані від затишних бухт і пляжів"

На проблеми економіки Сардинії, пов'язані з грошами багатих росіян, звернула увагу також американська газета The Washington Post.

"Російські олігархи любили розкішну Сардинію. Тепер позбавлені цього раю". Фото The Washington Post.
"Російські олігархи любили розкішну Сардинію. Тепер позбавлені цього раю". Фото The Washington Post.

Як інформує видання, "щонайменше вісім вілл, розташованих на 10-мильному Смарагдовому узбережжі на північному сході Сардинії, "заморожені" італійським урядом. Як наслідок, їхні власники, російські мільярдери, зараз відрізані від затишних бухт і пляжів". Як зазначає WP, російські олігархи інвестували у цю нерухомість "понад 250 мільйонів доларів", а зараз "уся вона в руках італійської держави, і невідомо, як довго стоятиме порожньою".

За інформацією видання, "щонайменше двічі, у 2003 і 2008 роках, палацовий комплекс тодішнього прем’єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі на Сардинії відвідував путін. Ті поїздки допомогли підвищити популярність Сардинії серед багатих росіян".

За даними італійського уряду, серед мільярдерів, про яких пише WP, - Олексій Мордашов, один з найбагатших людей рф, Дмитро Мазепін (до березня був власником компанії з виробництва добрив "Уралхім", і володів власністю на Сардинії разом зі своїм сином) і Алішер Усманов, який, на відміну від інших мільярдерів із рф, щороку проводив на острові не тижні, а місяці.

Як інформує американське видання, "68-річний Усманов почав приїжджати на Сардинію невдовзі після розпаду срср, а коли придбав там кілька маєтків, заслужив репутацію щедрої людини". Усманов придбав кілька машин швидкої допомоги для місцевої громади та спонсорував футбольну команду…

Схожі новини