Передплата 2024 ВЗ

"Ганебне видовище" німецької політики

ЗМІ Німеччини жорстко критикують Бундестаг, який після виступу президента Зеленського не захотів обговорити ситуацію в Україні

Німецькі ЗМІ дружно вибухнули обуренням на адресу свого уряду й парламентської коаліції, до якої входять соціал-демократи, "зелені" й ліберали. Причина - ганебна поведінка канцлера ФРН Олафа Шольца й депутатів Бундестагу від цих трьох фракцій. Відразу після виступу перед Бундестагом президента України Володимира Зеленського парламент ФРН відмовився дебатувати про ситуацію в Україні. Натомість, згідно з порядком денним, узявся дискутувати про коронавірус…

За інормацією агенції DPA, після промови Володимира Зеленського віце-спікерка Бундестагу Катрін Ґьорінг-Екардт запропонувала депутатам перейти до раніше узгодженого порядку денного, зокрема, до дебатів щодо обов’язкової вакцинації від ковіду. Найбільша опозиційна фракція Бундестагу, консерватори з ХДС/ХСС, запропонували спочатку провести годинні дебати про ситуацію в Україні. Але депутати від партій "світлофорної" урядової коаліції ("червона" СДПН, "Зелені" й "жовта" ВДП) пропозицію християнських демократів відхилили... Представник ХДС Норберт Рьотґен прокоментував це так: "Сьогодні був найбільш негідний момент у Бундестазі, який я коли-небудь переживав".

"Мені соромно за Німеччину"…

Німецькі ЗМІ жорстко критикують таку позицію Бундестагу, називаючи її "ганебною" і "негідною".

"Яка неповага до президента Зеленського, який щохвилини ризикує своїм життям! - коментує заступник головного редактора найтиражнішої німецької газети Bild Пауль Ронцгаймер. - Мені соромно за мою країну. Після настільки емоційної промови, після відчайдушного заклику про допомогу від цілої України ми переходимо до німецького порядку денного й дискутуємо про коронавірус"…

"Промова Володимира Зеленського у Бундестазі запала глибоко в серце, - відзначає портал RND. - Але спосіб, у який німецький парламент поставився до Зеленського та його країни, є вкрай обурливим. І просто негідним".

"Через дві хвилини після виступу Зеленського Бундестаг перейшов до порядку денного, а канцлер мовчав, - констатує видання Der Tagesspigel. - Так виглядало, виступ Зеленського був для депутатів правлячої коаліції лише прикрим обов’язком, який вони мали якось виконати... Німецька політика показала світові ганебне видовище".

"Президент України благає Бундестаг і німецький народ. А депутати відмовляються не лише допомогти, а й просто відповісти, - пише Die Welt. - Це чорний день для коаліції СДПН, "Зелених" і ВДП, який "висітиме" на ній ще довго". На думку Die Welt, це також "ганьба для Бундестагу".

"Президент України Володимир Зеленський виступає у Бундестазі. А відразу після цього парламент переходить до порядку денного. Це обурливо, - погоджується Frankfurter Allgemeine Zeitung. - Скільки коштувало би канцлеру Німеччини встати після виступу Зеленського й знайти кілька слів визнання, а може, навіть захоплення? Скільки би йому коштувало, якби він прямо відповів на запитання про історичну відповідальність, висловив шок через звинувачення у лицемірстві, пообіцяв посилити зусилля й водночас попередив про небезпеку Третьої світової війни?".

На жаль, уже на другий день федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц "відзначився" ще раз. Як написав глава уряду ФРН, відповідальність за агресію рф проти України несе тільки путін. Мовляв, це тільки його війна, а решта росіян тут зовсім ні до чого! А тому, на думку Шольца, "образи й зневага росіян чи навіть фізичні напади на них неприпустимі"... Тим часом, за даними свіжої соціології, аж 71 % населення рф "пишаються" кривавою війною, яку їхня влада розв'язала в Україні. Цікаво, пану Шольцу результати цього cоціологічного опитування показували?.. Хоча, думаю, навряд чи це на нього вплине. Схоже, черговий німецький канцлер є черговим продовжувачем справи своїх попередників, Шрьодера й Меркель. Які десятиліттями проводили відверто проросійську політику…

Вас може зацікавити: "Зовнішня політика ФРН уже не має жодного плану"...

Ембарґо ніщо, російські гроші усе?

А тим часом, за даними порталу розслідувань Disclose, попри те, що 2014 року Європейський Союз заборонив експорт зброї і військовго обладнання до рф (у відповідь на анексію українського Криму й окупацію частини українського Донбасу), після 2014-го 10 країн-членів ЄС успішно продавали до рф і зброю, і військове обладнання.

Лідеркою цього ганебного списку є Франція, чиї президенти, колишній Франсуа Оллан і теперішній Еммануель Макрон, дали дозвіл на "стримані поставки зброї" до рф. За даними Disclose, французи під час ембарґо продали до рф військового обладнання на 152 мільйони євро. Це, зокрема, тепловізори для танків, системи навігації та інфрачервоні детектори для винищувачів і гелікоптерів.

А на другому місці у списку Німеччина (хто би сумнівався). "За інформацією, зібраною Investigate Europe, ФРН експортувала до рф військового обладнання на 121,8 мільйона євро, - повідомляє Disclose. - Це 35 % усього експорту озброєнь з ЄС до рф". У тому числі німці продавали росіянам стрілецьку зброю... Як інформують журналісти Disclose, Берлін наразі не відповів на їхні запитання щодо німецького військового експорту до рф.

За матеріалами Investigate Europe, що посилається на дані Робочої групи Ради з експорту звичайних озброєнь (COARM), у 2015-2020 роках військове обладнання до рф поставляли також Італія, Австрія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Фінляндія, Словаччина та Іспанія (щоправда, у менших обсягах, ніж Франція і Німеччина).

Читайте також: Дипломатам білорусі та росії заборонили вхід до приміщень Європарламенту

Схожі новини