Передплата 2024 «Добра кухня»

Із 1 січня 2024 року Болгарія перейде на євро

"Технічно усе йде добре, тож проблем не буде", - запевнив болгарський міністр фінансів Кіріл Ананьєв

Як повідомив глава болгарського мінфіну Кіріл Ананьєв, уряд країни планує, що з 1 січня 2024 року Болгарія перейде на спільну європейську валюту - євро.

"Наша мета - запровадження у Болгарії євро з 1 січня 2024 року, - розповів Ананьєв у інтерв'ю Reuters. - Технічно усе йде добре, усю необхідну роботу ми виконуємо. Тому, гадаю, проблем зі вступом до зони євро у нас не буде".

Протягом місяця лев і євро "ходитимуть" паралельно

Болгарія планує приєднатися до зони євро без перехідного періоду, тобто дата переходу на нову валюту буде також датою запровадження євро як офіційного платіжного засобу. Протягом місяця після переходу Болгарії на нову валюту болгарський лев і євро "ходитимуть" у країні паралельно.

План запровадження у Болгарії спільної європейської валюти з 2024 року попередній уряд Бойко Борисова й Болгарський народний банк презентували ще на початку липня 2021 року. А за рік до того Болгарія приєдналася до
валютного механізму ERM II (його ще називають "залом очікування зони євро"), у рамках якого перебуватиме щонайменше до липня 2022-го.

Аби Болгарія вступила до зони євро, муситиме одержати позитивні висновки Європейської комісії та Європейського центрального банку, а також згоду усіх держав, що належать до зони євро. Для членства у ній Болгарія також повинна відповідати Маастрихтським критеріям, зокрема, мати низьку інфляцію. Ці критерії визначають, серед іншого, спосіб перерахунку цін, банківських вкладів і відсотків за ними, порядок обміну готівки у банках, а також законодавчі зміни, які треба ухвалити у зв’язку з переходом на євро.

А полякам більше подобається злотий

За даними опитування Інституту досліджень Pollster, проведеного на замовлення польського видання Super Express у квітні 2019 року, аж 65 відсотків поляків не бажали переходу на євро (з того часу настрої щодо євро у Польщі суттєво не змінилися).

Головною причиною недовіри поляків до спільної європейської валюти є побоювання, що після приєднання країни до зони євро можуть зрости ціни. На запитання, чи саме так станеться після переходу Польщі на євро, 85 відсотків опитаних відповіли ствердно. 13 відсотків респондентів вважали, що ціни не зміняться, і тільки два відсотки поляків вірили, що після вступу країни до зони євро ціни впадуть.

"Поляки також стурбовані можливим впливом євро на їхні заробітки, - констатував Super Express. - 42 відсотки опитаних вважають, що після введення у Польщі євро вони зароблятимуть менше, ніж раніше".

Із 27 держав-членів Європейського Союзу до зони євро належать 19 (євро також "ходить" у Чорногорії і Косові, які до ЄС не входять). Крім Польщі, власні валюти серед держав-членів ЄС мають Болгарія, Чехія, Данія, Хорватія, Румунія, Швеція і Угорщина.

Читайте також: Болгарія переходить на євро

Схожі новини