Передплата 2024 «Добра кухня»

Цифровий ковід-сертифікат ЄС діятиме лише 9 місяців

Аби його продовжити, знадобиться бустерна доза вакцини

Як ухвалила Європейська комісія, після повної вакцинації від Covid-19 цифровий ковід-сертифікат Євросоюзу буде чинним “для подорожей усередині ЄС” не рік, як зараз, а 9 місяців (270 днів). Для продовження терміну дії такого ковід-сертифіката знадобиться бустерна (“нагадуюча”) доза.

Очевидно, нові правила, що почнуть діяти у 27 країнах-членах Європейського Союзу з 1 лютого, поширяться й на Україну, адже наші цифрові ковід-сертифікати ЄС визнає. (Щоправда, після рішення ЄС відповідне рішення має ухвалити український уряд).

До 1 лютого 2022 року прилади, які використовуються для перевірки цифрових ковід-сертифікатів, мають бути відповідним чином адаптовані у цілому ЄС.

Аби продовжити термін дії ковід-сертифіката ЄС, буде необхідна бустерна доза вакцини. Наскільки саме продовжиться цей термін після такої дози? Цього Європейська комісія не визначила (принаймні, наразі). Мовляв, інформації щодо тривалості захисту від Covid-19 після бустерної дози поки що не достатньо.

Як повідомила Європейська комісія, новий “термін дії цифрового ковід-сертифіката враховує рекомендації Європейського центру з профілактики та контролю захворювань, згідно з якими бустерні дози рекомендуються не пізніше шести місяців після завершення першого циклу вакцинації”. Чому ж тоді термін дії ковід-сертифіката скоротили з одного року до 9 місяців, а не до пів року? Це зроблено, пояснила Єврокомісія, “аби упевнитися, що національні кампанії вакцинації зможуть пристосуватися (до нової вимоги - Авт.), а громадяни матимуть доступ до бустерних доз”.

Читайте також: У чому сенс винагороди за вакцинацію?

Схожі новини