Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найбагатша «Людина року»

Американський журнал Time назвав нею бізнесмена Ілона Маска, статок якого оцінюють у 266 мільярдів доларів

“Людиною року” американського журналу Time став бізнесмен Ілон Маск – засновник компаній PayPal, Tesla, Neuralink і SpaceX (50-річний Маск, що народився у ПАР, але вже багато років живе у Штатах, має потрійне громадянство – південноафриканське, канадське й американське). За оцінкою Bloomberg, 2021 року Ілон Маск став найбагатшою людиною планети: його статки оцінюють у 266 мільярдів доларів!

“2021 року Ілон Маск став не тільки найбагатшою людиною у світі, а й найяскравішим прикладом величезних змін, які відбулися у нашому суспільстві”. Фото АР
“2021 року Ілон Маск став не тільки найбагатшою людиною у світі, а й найяскравішим прикладом величезних змін, які відбулися у нашому суспільстві”. Фото АР

Першою компанією Ілона Маска була Zip2, створена 1995 року за участі його брата Кімбала й кількох інвесторів. Фірму Zip2, що розробля­ла мережеве програмне забезпечен­ня, придбала компанія Compaq – за 307 мільйонів доларів. Ілон Маск одержав свої сім відсотків, тобто 22 мільйони.

1999 року Ілон Маск заснував ком­панію X.com, яка надавала фінансо­ві послуги й забезпечувала платежі електронною поштою. Через рік X.com об’єдналася з компанією Confinity, час­тиною якої була фірма PayPal. Після злиття 2001 року новостворену компа­нію перейменували на PayPal.

2002-го Маск заснував свою тре­тю компанію – Space Exploration Technologies, або ж SpaceX. Вона проєктує і будує ракети-носії, що виводять на орбі­ту космічні апарати. А через шість років Ілон Маск став генеральним директо­ром Tesla Motors, виробника електромо­білів. Із 1 лютого 2016 року компанія змі­нила свою назву на Tesla Inc.

Дві свої пристрасті, електромобі­лі й ракети, Ілон Маск поєднав 9 люто­го 2018 року. Тоді компанія SpaceX від­правила у космос ракету Falcon Heavy, яка вивела у космічний простір... черво­ну автівку Tesla Roadster. За кермом ма­шини, що полетіла орбітою, яка має пе­ретнути орбіту Марса, сидить манекен у скафандрі астронавта...

Попри успіх своїх бізнесових проєк­тів, Ілон Маск – не просто бізнесмен, метою якого є отримання прибутку. Від початку своєї діяльності Маск займаєть­ся масштабними проєктами, які у май­бутньому можуть стати проривними, пе­реломними для людства.

Зокрема, Маск намагається змінити космічну галузь, – аби вже у найближ­чому майбутньому відносно недоро­гі польоти у космос стали доступними багатьом людям. Ілон Маск також бере участь у розробці нового виду транспор­ту – супершвидкісного потяга Hyperloop. Як переконаний мільярдер, уже невдо­взі Hyperloop здійснить справжню тран­спортну революцію, адже буде таким же швидким, як літак, але значно дешев­шим. За словами Ілона Маска, компа­нія Tesla також продовжить розробку ро­бота-гуманоїда, який послуговується штучним інтелектом (цього робота на­звуть Tesla Bot або Optimus).

Свою “Людину року” журнал Time визначає з 1927 року. Цього зван­ня удостоюються люди або гру­пи людей, які протягом року найбільше вплинули на події у світі, причому цей вплив може бути як позитивним, так і не­гативним.

У минулому “Людиною року” були, зо­крема, Махатма Ганді, Адольф Гітлер, Мартін Лютер Кінг-молодший, Іван Пав­ло II і Марк Цукерберг. 2019 року видан­ня Time відзначило юну екологічну акти­вістку зі Швеції Ґрету Тунберг, а 2020-го – Джо Байдена й Камалу Гарріс, теперіш­ніх президента й віцепрезидента США.

Цього року редакція Time спочатку всіх зворохобила. Повідомила: мовляв, згідно з голосуванням наших читачів, “Людиною року” буде президент Бра­зилії Жаїр Болсонару. Відзначився тим, що довго заперечував існування коро­навірусу й пандемії і досі є противником вакцинації. Верхня палата бразильсько­го парламенту, Сенат, вважає, що Бол­сонару треба судити – адже через його ідіотську позицію померли сотні тисяч громадян Бразилії... Але, на щастя, Бол­сонару залишився без звання “Людина року”. Редакція Time має рацію: у важкі часи людям потрібна надія, а її симво­лом є не популіст Жаїр Болсонару, а та­лановитий інженер і підприємець Ілон Маск.

Як написав, обґрунтовуючи ви­бір “Людини року”, головний ре­дактор Time Едвард Фельзенталь, “Маску достатньо поворушити пальцем, і фондовий ринок падає або зростає”... І справді, після деяких постів Маска у Twitter бурхливі реакції інвесторів спри­чиняли падіння або підвищення вартос­ті акцій його компаній. Своїми постами у Twitter Маск також впливав на вартість популярної криптовалюти – біткойна. Оскільки Ілон Маск є переконаним при­хильником біткойна, вартість цієї крип­товалюти цього року била усі рекорди...

“Небагато людей мали більший вплив на життя на Землі, а можливо, й на жит­тя поза нею”, – констатував головний редактор Time.

Як зазначило видання, компанія Tesla Motors, яку заснував Ілон Маск, здій­снює глибоку трансформацію на рин­ку електромобілів. Інша його компанія, SpaceX, виграла тендер на участь у кос­мічній місії NASA “Артеміда” (Artemis), у рамках якої американські астронав­ти мають знову висадитися на Місяць. (SpaceХ підписала з NASA контракт на три мільярди доларів – компанія Мас­ка будуватиме посадковий модуль). На­ступним кроком компанії SpaceX, на­гадав Time, буде спроба колонізувати Марс, “про що голосно й чітко заявляє Ілон Маск”.

“2021 року Ілон Маск став не тіль­ки найбагатшою людиною у світі, а й найяскравішим прикладом величезних змін, які відбулися у нашому суспіль­стві, – написав Едвард Фельзенталь. – Зростання Маска збігається з ширшими трендами (він і його колеги, технологіч­ні мільярдери, почасти їх спричинили, а почасти стали їхнім результатом): за­міною традиційних інститутів окремими особистостями; неспроможністю вла­ди, яка надала бізнесу більше влади, але й більше відповідальності; прірвою у рівні багатства й можливостей”. За сло­вами головного редактора Time, Ілон Маск став “Людиною року” “за створен­ня рішень для подолання екзистенційної кризи, за уособлення можливостей і не­безпек епохи титанів технологій, за сти­мулювання найбільш сміливих і руйнів­них змін у суспільстві”.

Читайте також: Ілон Маск хоче виробляти ракетне паливо з вуглекислого газу

Схожі новини