Передплата 2024 «Добра кухня»

Наздогнати й перегнати... Китай

Аби не програти йому глобальну конкуренцію, США інвестують у свою інфраструктуру понад трильйон (!) доларів

Відчутне «покращення життя» політики обіцяють своїм виборцям не тільки в Україні. Щоправда, на відміну від одного з наших колишніх «ґарантів», президент США Джо Байден не каже, що це покращення буде «вже сьогодні». За словами господаря Білого дому, життя американців «зміниться на краще» після того, як буде здійснено масштабні інвестиції в інфраструктуру Сполучених Штатів — на загальну суму 1,2 трильйона доларів (тобто 1200 мільярдів)! Саме такі космічні витрати передбачає законопроєкт, ухвалений нещодавно обома палатами Конгресу, Палатою представників і Сенатом.

Програму капіталовкладень в інфраструктуру, яку підтримала в обох палатах Конгресу й частина республіканців, американські ЗМІ називають одним із найбільших інвестиційних планів у історії США. Інвестиційний пакет розрахований на сім років і передбачає витрати у розмірі 1,2 трильйона доларів. Зокрема, 110 мільярдів буде витрачено на ремонт доріг і мостів, 66 — на залізницю, по 65 — на розширення мережі широкосмугового інтернету й оновлення енергетичної мережі, 50 — на боротьбу зі змінами клімату, і 40 мільярдів доларів — на громадський транспорт. Програма інфраструктурних інвестицій передбачає також будівництво загальнодержавної мережі станцій зарядки електромобілів.

Презентуючи масштабний інвестиційний пакет у Вудстоку (штат Нью-Гемпшир), Джо Байден, зокрема, пообіцяв американцям таке: «Ваше життя зміниться на краще. І це не щось абстрактне, це реальні речі». За словами президента США, інвестиції в інфраструктуру повинні забезпечити сталий економічний розвиток Сполучених Штатів, створити мільйони нових робочих місць і допомогти Америці не програти у глобальній конкуренції з Китаєм, який роками вкладає величезні кошти у модернізацію своєї інфраструктури. «Через 50 років історики скажуть: то був початок часу, коли Америка відновила свою конкурентоспроможність», — пафосно наголосив у Вудстоку Джо Байден.

Ухвалений Конгресом інвестиційний пакет американські медії називають також одним із найважливіших політичних проєктів Джо Байдена. Тож не дивно, що поряд із президентом цю інвестиційну програму «продають» виборцям представники його уряду, які спеціально для цього вирушили у тижневу подорож Штатами. За даними опитування ABC News i Washington Post, ухвалений Конгресом понад трильйонний інвестиційний пакет підтримують аж 63% американців. А відтак, сподіваються у Білому домі, заплановані ремонти доріг, мостів і колій зможуть «витягнути» рейтинги Джо Байдена і його Демократичної партії. А їм це зараз потрібно як ніколи…

Восени 2022 року у США відбудуться так звані проміжні вибори, на яких американці переобиратимуть усіх членів Палати представників, третину сенаторів і більшість губернаторів штатів. «Якби ці вибори відбулися сьогодні, то 51% виборців підтримали б у своїх виборчих округах кандидатів від Республіканської партії, і лише 41% - кандидатів від Демократичної партії, — коментує своє опитування ABC News. — Це найбільша перевага республіканців у таких опитуваннях АBC/WP, починаючи з 1981 року».

За даними опитування АВС, чи не найбільше американці стурбовані зараз економічною ситуацією у країні, зокрема, зростанням цін. Аж 70% опитаних вважають, що господарка США зараз у поганому стані (навесні 2020 року так вважали 58% респондентів). І хоча відповідальність за найвищу за останні 30 років інфляцію безпосередньо на Джо Байдена покладає лише половина опитаних, його економічну політику схвалюють зараз лише 39% американців (у вересні цього року таких було 45%, навесні минулого — 52%).

«Проблеми Демократичної партії є суттєвими, — констатує ABC News. — Серед них зростання кількості незадоволених економічною ситуацією, і падіння тих, хто схвалює діяльність президента Джо Байдена — на 12%. А також загальне відчуття, що Демократична партія не зважає на проблеми більшості американців. Так вважають 62% опитаних».

Утім, «ховати» Джо Байдена й демократів усе-таки зарано. За даними опитування, проведеного Langer Research Associates на замовлення ABC News, хоча 31% американців впевнені, що більшість своїх передвиборчих обіцянок Байден не виконав, 35% відзначили: багато з того, що обіцяв, президент США уже зробив. Можливо, переконати скептиків допоможе «покращення життя», яке, за словами Джо Байдена, забезпечать виборцям масштабні вливання в американську інфраструктуру? Побачимо. До проміжних виборів іще цілий рік. А як слушно відзначають аналітики ABC News, «рік у політиці — це ціле життя»…

Читайте також: «Пенелопаґейт»: експрем’єр Франції сяде за ґрати?

Схожі новини