Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Пенелопаґейт»: експрем’єр Франції сяде за ґрати?

Дружину Франсуа Фійона Пенелопу фіктивно працевлаштували парламентським радником

У Парижі, повідомляє france24.com, у суді триває розгляд апеляції у справі колишнього французького прем’єр-міністра Франсуа Фійона. Суд попередньої інстанції засудив цього виразно проросійського політика до п’яти років ув’язнення (у тому числі трьох років умовно) — за фіктивне працевлаштування його дружини Пенелопи Фійон і двох їхніх дітей, а також за розкрадання коштів із державного бюджету.

На президентських виборах 2017 року Франсуа Фійон, що за президента Ніколя Саркозі (2007−2012) очолював французький уряд, не вийшов у другий тур. (Гос­подарем Єлисейського палацу став тоді Емануель Макрон, який у дру­гому турі впевнено переміг Марін Ле Пен). А у червні 2020 року Фійона за­судили до п’яти років позбавлен­ня волі й штрафу в розмірі 375 тисяч євро. Також колишньому прем’єр-міністру на десять років заборонили обіймати державні посади. Дружину Франсуа Фійона Пенелопу (британ­ку за походженням) було засуджено тоді до трьох років умовно, а заступ­ника експрем’єра Марка Жуло — до трьох років тюрми умовно й 20 тисяч євро штрафу.

Коли Франсуа Фійон очолював французький уряд, то займав вираз­но прокремлівську позицію, актив­но виступав за зміцнення зв’язків Франції з путінською Росією. Ло­бістські зусилля Фійона були щедро оплачені: у червні 2021 року (тобто через рік після вироку суду у справі експрем’єра) одіозний Фійон став… членом правління російської компа­нії «Зарубєжнєфть».

Про фіктивне працевлаштування дружини Франсуа Фійона розповів свого часу сатиричний тижневик Le Canard enchaine. Справу, яку відра­зу охрестили «Пенелопаґейтом» (за аналогією з американським скан­далом «Вотерґейт»), розслідувала французька прокуратура.

Під час розгляду своєї апеляції, який зараз триває у Парижі, Фран­суа Фійону знову доведеться пояс­нити суду, чому у 1998−2013 роках його дружину Пенелопу «працевла­штували» парламентською асистент­кою. За даними прокуратури, три контракти, які підписав Марк Жуло з Пенелопою Фійон, коштували фран­цузькому бюджетові 613 тисяч євро «чистими». Працевлаштування дру­жини Фійона, стверджує прокурату­ра, було абсолютно фіктивним.

Парламентськими асистентами у 2005−2007 роках також «працюва­ли», за даними звинувачення, двоє дітей подружжя Фійонів. А у 2012 і 2013 роках Пенелопа трудилася в парламенті «літературним радни­ком»… Франсуа Фійона також зви­нувачують у тому, що той не заде­кларував позику в розмірі 50 тисяч євро, яку експрем’єрові надав біз­несмен Ладре де Лашар’єр. І, наре­шті, у вересні 2021 року французькі ЗМІ розповіли про ще одну справу, в якій фігурує Фійон. Ідеться про умо­ви працевлаштування у 2013−2015 роках іще одного парламентського асистента — письменника Маеля Ре­нуара. Слідство у цій справі ще три­ває.

Читайте також: Вибори у Вірджинії — тривожний «дзвіночок» для Байдена

Схожі новини