Передплата 2024 «Добрий господар»

Польща: Для виправдання СРСР Росія користується «історичною брехнею»

Міністерство закордонних справ Росії використало термін радянської історіографії – «визвольний похід» – стосовно нападу Червоної армії на Польщу 17 вересня 1939 року

Міністерство закордонних справ Польщі відреагувало на заяву російського зовнішньополітичного відомства, в якій вторгнення військ СРСР до Польщі 17 вересня 1939 року назване «визвольним походом», повідомляє Радіо Свобода.

Міністерство закордонних справ Росії використало термін радянської історіографії — «визвольний похід» — стосовно нападу Червоної армії на Польщу 17 вересня 1939 року, під час Другої світової війни. Польська сторона наголошує, що «не було „визвольного походу“, була агресія (СРСРавт.), проведена в змові з нацистською Німеччиною».

У твіті, опублікованому в офіційному акаунті МЗС Росії говориться: «17 вересня 1939 року Червона армія почала визвольний похід на території Польщі. Радянські війська вийшли на лінію Керзона, не дозволивши вермахту підійти до Мінська. Народи Західної Білорусії та Західної України зустріли радянських солдатів з радістю». До цього повідомлення МЗС Росії прикріплене відео, в якому викладено позицію Москви щодо подій 1939 року. Зокрема, наводяться слова президента Володимира Путіна, який поклав відповідальність за них на тодішнє керівництво Польщі.

Як говориться в повідомленні Радіо Свобода, речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна наголосив при цьому, що «Республіка Польща не перестала існувати 17 вересня 1939 року. Жителі захоплених теренів швидко стали жертвами злочинів, скоєних радянською державою». Також «Історичною брехнею» назвав текст заяви російського МЗС польський Інститут національної пам’яті.

«17 вересня 1939 року Сталін стосовно Гітлера виконав зобов’язання, яке виходило з таємного протоколу до пакту Ріббентропа-Молотова. Агресія Червоної армії дозволила Німеччині прискорити завоювання Польщі. 17 вересня 1939 року було і залишиться символом злочинної співпраці Гітлера і Сталіна проти вільних народів Європи», — наголошує польський Інститут національної пам’яті. Інші польські ЗМІ також називають російську заяву «брехнею». Події 17 вересня 1939 року відбулися з відома народного комісара закордонних справ СРСР Вячеслава Молотова, зазначає, зокрема, видання Wiadomosci.

Радянські війська увійшли на територію Польщі через 17 днів після нападу нацистської Німеччини на цю країну. За кілька днів до цього нападу в Москві був підписаний так званий пакт Молотова-Ріббентропа. Згодом був укладений ще один договір, про дружбу і кордони, за яким Німеччина і СРСР фактично розділили територію Польщі між собою.

У бекграунді Радіо Свобода зазначає: «Термін „визвольний похід“ з’явився в радянській пресі і офіційних заявах відразу після вторгнення в Польщу в 1939 році». Стверджувалося, що радянські війська звільняють Західну Білорусь і Західну Україну від буржуазно-поміщицької Польщі. Згодом майже всі території, які тоді зайняла Червона армія, були приєднані до СРСР. Зараз це частини територій України, Білорусі та Литви. Редакція Радіо свобода подає також історичний фотознімок, на якому зображена зустріч представників вермахту та Червоної армії в Бресті 20 вересня 1939 року, після вторгнення німецьких та радянських військ у Польщу.

Цей акт є новим термінологічним трендом в риториці російського закордонного відомства. Так, досі, наскільки відомо, МЗС Росії і російська влада, включно з президентом Володимиром Путіним, активно виступали за виправдання пакту Молотова-Ріббентроппа, проте термін «визвольний похід» раніше російське МЗС не вживало.

Крім того, з’явилася дивна реакція на цю подію Білорусі. Як повідомляє Радіо Свобода, Олександр Лукашенко підписав указ про заснування свята «Дня народної єдності» в Білорусі, яке відзначатиметься 17 вересня. Як відомо, після того, як Німеччина і Радянський Союз спільними зусиллями розгромили Польщу, Західна Білорусь увійшла до складу Білоруської Радянської Соціалістичної Республіки.

Білоруський історик Олександр Пашкевич каже, що указ Лукашенка вписується в сучасний контекст протистояння офіційного Мінська із західним світом. Пашкевич також підкреслює, що ця дата є дуже неоднозначною, і звертає увагу на радянський світогляд Олександра Лукашенка.

Відзначаючи вперше це «свято» 17 вересня у Мінську, Лукашенко назвав день 17 вересня 1939 року важливою віхою в історії формування білоруської нації. Однак рішення відзначити події 17 вересня 1939 року як державне свято очікувано викликало різко негативну реакцію сусідів, — пише білоруська служба Радіо Свобода. Зокрема, МЗС Литви заявило, що офіційний Мінськ «ігнорує злочини, вчинені двома найжорстокішими тоталітарними режимами ХХ століття». МЗС Польщі назвав встановлення свята «частиною дій Росії, спрямованих на переосмислення надзвичайно складної історії регіону».

Російський історик Олександр Гогун заявив Радіо Свобода, що наказ Лукашенка святкувати день нападу СРСР на Польщу — це бажання «показати дулю» полякам. Він розповідає, що у США і Великій Британії вийшла монографія Шона МакМікіна «Війна Сталіна: Нова історія Другої світової». У книзі вперше за останні два десятиліття у західній історіографії детально аналізується і підтримується теза Віктора Суворова про те, що Радянський Союз готував напад на Німеччину влітку 1941 року.

У Росії і Східній Європі суспільство розколоте щодо оцінки Другої світової війни. Так, недавнє дослідження київських соціологів показало: лише в Західній Україні більшість респондентів вважає, що навесні-влітку 1941 року Сталін готував Червону армію до нападу на Третій рейх. Саме там, у Північній Буковині, Східній Галичині та на Волині, були зосереджені основні сили 1-го стратегічного ешелону.

Головну ідею нової роботи МакМікіна можна зрозуміти вже із назви книги — Сталін задумував Другу світову війну як поширення комунізму. Всі інші лінії цього конфлікту були другорядними. МакМікін стверджує, що СРСР хотів вчинити світову революцію і в 1939—1945 роках цілеспрямовано просунувся до цієї мети, поширивши свій вплив так далеко, як це вдалося зробити. Це була війна, якої Сталін по-справжньому хотів! Він сподівався, що Німеччина, Франція і Англія розгромлять один одного. Поляки ж сподівалися, що Британія і Франція нададуть їм більш серйозну військову підтримку. Польща навіть попросила допомоги в Радянського Союзу, не знаючи, що той уже обіцяв Гітлеру довершити розчленування Речі Посполитої. Ось чого хотів Сталін.

Схожі новини