Передплата 2024 «Добра кухня»

Є перший зразок ґрунту з Червоної планети! 

Марсохід Perseverance висвердлив його з валуна в  кратері Озеро  

Як повідомила NASA (Авіакосмічна агенція США), марсохід Perseverance («Наполегливість»), що вже понад пів року досліджує Червону планету, взяв перший зразок марсіанського ґрунту.

Про цей науковий успіх свідчить фото, яке марсохід Perseverance надіслав на Землю. На знімках добре видно просвердлений у камені отвір і спеціальний контейнер, у якому тепер міститься зразок гірської породи. Великий валун, який обрали для дослідження ґрунту, у NASA назвали Rochette. Камінь розташований на гірському хребті, що пролягає по дну марсіанського кратера Озеро. Діаметр кратера, що утворився колись внаслідок падіння на Червону планету великого метеорита, — трохи менше 50 км. Як припускають науковці, коли на Марсі було повно води, цей кратер був озером завглибшки 250 метрів.

Це була вже друга спроба марсохода Perseverance взяти зразок ґрунту Червоної планети. Перша, здійснена 8 серпня, виявилася невдалою: зразок ґрунту (діаметром трохи більше олівця) був занадто пухким і висипався з контейнера. За планом, протягом року Perseverance має зібрати близько 40 зразків марсіанського ґрунту, загальною вагою близько кілограма. Згодом на Червону планету прилетить спеціальний зонд (він доставить туди ще один марсохід), який забере зразки ґрунту й повернеться з ними на Землю. Це будуть перші фрагменти Марса, доступні вченим у лабораторіях Землі, не враховуючи марсіанських метеоритів.

Місія марсохода Perseverance називається «Марс 2020». Він вирушив із Землі 30 липня 2020 року й приземлився на Червоній планеті 18 лютого 2021-го.

Читайте також: 13-й успішний політ у космос: вертоліт-дрон NASA прибув на Марс

Схожі новини