Передплата 2024 «Добра кухня»

Дональд Трамп знову піде у президенти?

За словами наближених до експрезидента США республіканців, той невдовзі оголосить про своє рішення поборотися за Білий дім на виборах-2024

Як розповів колишній радник експрезидента США Дональда Трампа Джейсон Міллер, імовірність того, що 2024 року Трамп знову балотуватиметься у президенти, — «десь між 99 і 100 відсотками». Міллер розповів про це днями у програмі #RockRachoń. «Я говорив із Трампом учора. Він не підтвердив це дослівно, але з його заяв можна зробити висновок про те, що братиме участь у наступних виборах».

Схожу думку, повідомляє британське видання The Guardian, висловив близький до Дональда Трампа конгресмен-республіканець Джим Джордан (до Палати представників обраний від штату Огайо). У розмові з кількома іншими політиками від Республіканської партії Джим Джордан заявив таке: «Трамп сказав мені, що готовий оголосити про це (про намір балотуватися у президенти на виборах-2024А.Є.), щойно завершиться усе це божевілля з Афганістаном». Щоправда, коли відеозапис цієї розмови оприлюднили, конгресмен став менш категоричним. Але інформацію про ймовірний похід Трампа у президенти все-таки підтвердив. «Гадаю, він стартуватиме у виборчій кампанії», — сказав Джордан.

Як відзначає The Guardian, імовірне рішення Дональда Трампа знову балотуватися в президенти може бути пов'язане, зокрема, з певними фінансовими проблемами, а також із бажанням захиститися від численних судових справ і позовів.

Бізнес Трампа, особливо його готелі, гольф-курорти й навіть знаменитий офісний хмарочос Trump Tower на нью-йоркському Мангеттені, серйозно потерпіли через пандемію коронавірусу, нагадує The Guardian. Проблеми Trump Tower пов'язані з виїздом багатьох орендарів, пояснює американське видання The Washington Post. Деякі з них покинули офісний хмарочос Дональда Трампа з політичних мотивів, інші кампанії взагалі не бажають більше орендувати офісні приміщення, адже під час пандемії їхні співробітники успішно працюють у режимі онлайн.

Розслідуванням, що стосується бізнесу Дональда Трампа до його президентства, займається окружний прокурор Мангеттена Сайрус Венс-молодший. Прокуратура повідомляла про «великі й тривалі кримінальні провадження» у справі Trump Organization, які стосуються, зокрема, податкового й страхового шахрайства та фальсифікації бізнесової документації. А генеральний прокурор штату Нью-Йорк Летиція Джеймс розслідує можливий обман із боку Trump Organization при оцінці її нерухомості як засобу для забезпечення кредитів.

Утім, є ще одна причина, через яку Дональд Трамп може оголосити про свій намір поборотися за Білий дім. Це різке падіння рейтингів нинішнього президента США, демократа Джо Байдена — через кризу в Афганістані.

За даними проведених на початку вересня соцопитувань (зокрема, на замовлення радіо NPR), діяльність Джо Байдена підтримують зараз лише 43% американців — найменше з початку президентства. У порівнянні з результатами липневих опитувань, це падіння відразу на 6%. Схоже, хаос, який супроводжував виведення військ США й евакуацію цивільних громадян із Афганістану, американців шокував… За даними опитувань, серед так званих незалежних виборців (тобто таких, які можуть проголосувати і за демократа, і за республіканця; саме «незалежні» визначають у США підсумок виборів) діяльність Джо Байдена підтримують зараз лише 36%.

Із одного боку, лише 29% американців вважають, що США мають і надалі брати участь у вирішенні долі Афганістану, а 61% опитаних каже, що афганці повинні розібратися самі. І водночас 61% усіх опитаних і аж 71% «незалежних» негативно оцінюють те, як саме було організовано й здійснено виведення військ і евакуацію з Афганістану. Нарешті, аж 71% американців вважають, що війна в Афганістані завершилася поразкою. А поразки ще ніколи не додавали політикам популярності…

«Афганське» незадоволення американців вміло використовує зараз Дональд Трамп. «В очах цілого світу ми виглядаємо як дурні, — коментує експрезидент. — Ми слабкі, ми жалюгідні. Нами керують люди, які не мають поняття про те, що роблять»…

На думку деяких політичних експертів, невдала афганська операція уже практично знищила шанси Джо Байдена на другий президентський термін… Коли Байден ішов у президенти, багато хто у таборі демократів вважав, що 2024 року замість нього за Білий дім побореться віцепрезидентка Камала Гарріс (не забуваймо, Байдену через три роки буде вже 82). Але рейтинг Гарріс упав набагато швидше, ніж рейтинг Байдена, який «кинув» віцепрезидентку на важкий «фронт» боротьби з нелегальною імміграцією.

Утім, не виключено, що Джо Байдена «списали» зарано. Із плином часу «поразка» в Афганістані потроху забуватиметься, і рейтинги Байдена цілком можуть піднятися. А відтак, 2024 року можемо знову побачити запеклу битву двох американських «сеньйорів»…

Читайте також: Сполучені Штати сказали «так» нашому партнерству. Але є «але»

Схожі новини