Передплата 2024 ВЗ

Горять ліси в Італії, Греції, Туреччині...

“Є потерпілі, люди тікають із пляжів”, - повідомила влада італійського міста Пескара (Адріатика)

За інформацією представників міської влади Пескари, розташованої у провінції Абруццо на сході Італії (узбережжя Адріатичного моря), унаслідок масштабної лісової пожежі є потерпілі. «Люди тікають з пляжів», — повідомляє інформаційна агенція Ansa.

У Пескарі вогонь добрався до житлових будинків, а на деяких пляжах загорілися пальми… За повідомленнями місцевих ЗМІ, пожежа, що набула сили у неділю, 1 серпня, знищує південну частину Пескари. Горить тамтешній сосновий ліс… Завдану пожежею шкоду місцева влада описує як «немислиму». На місце надзвичайної події скерували додаткові медичні бригади, на допомогу пожежникам надали гелікоптери. Ситуацію описують як «дуже складну».

Величезна пожежа спалахнула у неділю, 1 серпня, також на грецькому острові Родос. Боротьбу зі стихією ускладнив сильний поривчастий вітер. За даними місцевих ЗМІ, у багатьох місцях острова немає електрики й води. Як повідомив портал Greek Reporter, масштабна пожежа на Родосі загрожує знаменитій Долині метеликів, військовій базі «Каламонас» і селу Псінтос. У кількох місцях острова жителів евакуювали, оскільки «вогонь поширюється у неконтрольований спосіб».

А напередодні, у суботу, 31 липня, пожежа спалахнула на північному заході грецького півострова Пелопонес, поблизу міста Патрас. Потужна хвиля спеки накрила Грецію минулої п’ятниці. Подекуди температура повітря сягає 42−44 градусів, що збільшує ризик виникнення пожеж… Минулого тижня горіло також у північному передмісті грецької столиці Афін. А тижнем раніше сотні пожежників протягом двох днів гасили потужну пожежу в гірському масиві Геранія. Загалом, грецькі ліси щороку потерпають від посухи, яка збільшує ризик пожеж. У липні 2018 року внаслідок лісової пожежі у передмісті Афін загинули 102 людини.

Ось так палав Манавгат, розташований у турецькому регіоні Сіде (Анталійська затока Середземного моря). Фото ЕРА
Ось так палав Манавгат, розташований у турецькому регіоні Сіде (Анталійська затока Середземного моря). Фото ЕРА

Потерпає від вогню й сусідня Туреччина. У суботу, 31 липня, лісові пожежі підібралися до кількох готелів у турецькому курортному регіоні Бодрум (Егейське море). Аби врятувати відпочивальників, їх евакуювали з пляжів кораблями берегової охорони. Як повідомили турецькі ЗМІ, до рятувальної акції приєдналися власники приватних човнів і яхт.

За даними інформагенції Sputnik (РФ), із готелів Бодрума евакуювали понад 100 російських туристів. Їх переселили в інші готелі. На одному з відео пожежі в Бодрумі, знятому з моря, чоловік, який допомагав евакуювати туристів, каже: «Це просто неймовірно! Як ця пожежа поширилася так швидко — протягом п’яти хвилин?».

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Унаслідок пожеж на Середземному й Егейському узбережжях Туреччини загинули шість осіб, понад 500 потерпілих перебувають у шпиталях, повідомляє британське видання Guardian. Міністр сільського й лісового господарства Туреччини Бекір Пакдемірлі заявив, що 91 зі 101 пожежі вже вдалося локалізувати. Території у п'яти провінціях Туреччини, де
спалахнули лісові пожежі, визнано зонами лиха.

Як повідомив «ВЗ» львівський художник Петро Сипняк, який разом з сім’єю відпочиває на Анталійському узбережжі, ситуація нормалізувалась.

«Диму на видно, попіл також не падає. Помітні вертольоти, які літають з чанами для води. Все ще зберігається спека», — розповів Петро Сипняк.

Нагадаємо, що через непрогнозований розвиток надзвичайної ситуації надалі у Міністерстві закордонних справ закликали українців утриматися від поїздок до уражених стихією регіонів. Водночас у разі виникнення загрози життю та здоров’ю просять звертатися на «гарячі» лінії:

  • Консульства України в Анталії +90 554 169 96 60
  • та Посольства України в Туреччині +90 539 550 98 98, +90 312 442 15 93.

Читайте також: У турецькому Сіде палають ліси. Пил розноситься аж по літніх майданчиках ресторанів…

Схожі новини