Передплата 2024 «Добра кухня»

«Три леви» проти «Синьої команди»

Кому посміхнеться удача у фіналі футбольного Євро-2020?

В Італії перед фіналом закликають «зробити Англії Брексіт».

Мовляв, англійці вийшли з ЄС, а тепер їм пора вийти з чемпіонату Європи…

Фінальний матч Євро-2020 обіцяє стати справжнім святом футболу.

До фіналу вийшли дві великі футбольні нації — Англія та Італія.

Англійці пробилися до фіналу чемпіонату Європи вперше в історії (у 1968 і 1996 роках програвали у півфіналах), і прагнуть нарешті привезти до Лондона омріяний кубок.

Італійці ж зіграють у фіналі Євро вже втретє — далекого 1968 року вони стали чемпіонами, а у 2000 і 2012 роках «Скуадра адзурра» у фіналах Євро поступалася.

Тож Італія дуже скучила за континентальним чемпіонством, і вірить, що зможе обіграти «Трьох левів» у їхньому «лігві», на лондонському стадіоні «Вемблі».

Англія ж згадує славний для неї 1966 рік, коли на домашньому Мундіалі «Три леви» стали чемпіонами. Англійці сподіваються, що рідна арена знову їм допоможе.

До чвертьфіналу збірна Англії не пропустила на Євро-2020 жодного голу. Підопічні Гарета Саутгейта демонстрували прагматичний футбол (на думку деяких англійських експертів, надто прагматичний; як написав один із критиків, «Англія грає як добре просмажений шматок лайна»), чималу увагу приділяючи надійній обороні.

Саме у такому стилі Англія у 1/8 фіналу пройшла «ніяку» на цьому турнірі Німеччину. І саме в такому стилі Англія у чвертьфіналі здолала Україну.

Розгромний рахунок 4:0 не повинен уводити в оману. Побачивши, що збірна України не готова чинити опір (і фізично, і психологічно), англійці, забивши достатньо, аби не переживати за результат, фактично кинули грати. Останні півгодини збірна Англія перекочувала м'яч на своїй половині поля, а збірна України за цим спокійно спостерігала…

«Розмочили» ворота збірної Англії відважні данці — у півфіналі. На відміну від України, Данія змогла зіграти з англійцями на рівних. Так, більше небезпечних моментів створювали англійці, але у футболі усе вирішують не моменти, а голи…

Усе йшло до післяматчевих пенальті, аж поки арбітр не призначив пенальті, коли форвард англійців Стерлінг «пірнув» у штрафному данців.

Чи був там пенальті? Контакт Стерлінга й гравця збірної Данії за бажання розгледіти можна. Але у таких матчах такі 11-метрові не ставлять!

Припускаю, арбітр, який добре розуміється у футболі, второпав, що у серії післяматчевих пенальті перевага буде на боці данців. Надто вже впевнено виглядав у тому поєдинку голкіпер збірної Данії Каспер Шмейхель (син легендарного воротаря данців Петера Шмейхеля).

Ось суддя й вирішив англійцям трохи допомогти. Мабуть, з точки зору УЄФА фінал Англія-Італія є більш комерційно привабливим, ніж фінал Данія-Італія…

Так чи інакше, не зовсім справедлива, на думку багатьох уболівальників, півфінальна перемога Англії над Данією позбавить «Трьох левів» у фіналі значної долі фанатських симпатій.

Йдеться про нейтральних уболівальників — англійські фанати жодних проблем із призначенням пенальті не побачили.

Збірну Італії називають «прекрасною феєю» цього чемпіонату Європи. Своєю комбінаційною, з акцентом на атаку грою, «Скуадра адзурра» Роберто Манчіні закохала у себе вболівальників із різних країн.

Знаю, багато українських любителів футболу, які ніколи особливо не переймалися долею збірної Італії, зараз кажуть, що у фіналі вболіватимуть за неї. Деякі, мабуть, образилися на збірну Англії за перемогу над Україною, інші хочуть помсти за Данію.

Але, впевнений, є чимало таких, які симпатизують італійцям насамперед через яскраву гру, яку ті демонструють на цьому Євро.

На відміну від своєї звичайної манери (Італія часто починала великі турніри на малих обертах, важко набираючи очки), на Євро-2020 збірна Манчіні відразу взяла бика за роги. Три перемоги у групі, потім не такі яскраві, можливо, але все ж достатньо впевнені звитяги над Австрією та Бельгією. А от у півфіналі проти Іспанії ми побачили інакшу Італію. Замість, як зазвичай на цьому Євро, «вести» гру, італійці надали це право іспанцям.

Багато хто вважає, що у півфіналі кращими були підопічні Луїса Енріке: мовляв, вони більше загрожували воротам…

Як на мене, Італія свідомо віддала ініціативу, зробивши ставки на стрімкі контратаки. У такий спосіб «Скуадра адзурра» продемонструвала тактичну гнучкість, показала, що може пристосуватися до будь-якого суперника…

Звісно, іспанці могли перемогти у серії пенальті, і тоді ми би зараз говорили про фінал Англія-Іспанія. Але, якщо брати гру на цьому Євро у цілому, то Італія була цікавішою, ніж Іспанія. І тому цілком заслужено вийшла до фіналу.

Прогноз на фінал? Найімовірніше, Італія повернеться до гри першим «номером», багато володіючи м'ячем, а прагматична Англія сидітиме у засідці, чекаючи на можливість зробити швидку разючу контратаку.

Як на мене, дещо кращі шанси на перемогу мають італійці.

Якщо, звісно, Манчіні знайде, ким замінити травмованого Спінаццолу, після вибуття якого італійська комбінаційна гра, особливо в атаку, дещо поблякла.

«Зробимо англійцям Брексіт!»…

А тим часом в Італії готуються не до одного, а до двох великих фіналів, які відбудуться 11 липня. Маттео Береттіні стане у неділю першим італійським тенісистом, який зіграє у фіналі престижного Вімблдонського турніру (Англія).

У півфіналі Береттіні переміг сенсаційного поляка Губерта Гуркача, а у фіналі на італійця чекає легендарний серб Новак Джоковіч.

Італійська La Gazzetta dello Sport розмістила матеріал під заголовком «Вімблдон і Вемблі. Віва Італія!».

Видання, зокрема, пише:

«Спочатку Береттіні-Джоковіч, а потім — Італія-Англія. Про краще ми не могли навіть мріяти».

Італійські ЗМІ також закликають свою збірну «зробити англійцям Брексіт» (натякаючи на вихід Великої Британії з ЄС: мовляв, тепер Англію «вийдуть» з чемпіонату Європи).

У Римі італійські вболівальники спостерігатимуть за грою своїх улюбленців у фіналі Євро у найбільшій на континенті фан-зоні, розміщеній на Piazza del Popolo (Площі народу).

За умови попередньої реєстрації уболівальників ця фан-зона може прийняти 2500 осіб.

Читайте також: Андрій Шевченко: піти не можна залишитися

Схожі новини