Передплата 2025 «Добра кухня»

Піца в Неаполі є. А от піцайолі - бракує

«Адже цю роботу виконують тоді, коли інші розважаються й відпочивають»…

Фото visitnaples.eu
Фото visitnaples.eu

Італійський Неаполь — як той швець без чобіт. У місті, що подарувало світові піцу й славиться майстрами її випікання, піцайолі останнім часом бракує… Схожа картина зараз у всій Італії, де бракує загалом близько 20 тисяч піцайолі.

«Люди в усьому світі говорять про неаполітанську піцу, а в нас при цьому бракує робочих рук», — скаржиться президент Асоці­ації справжньої неаполітанської піци Антоніо Паче.

За його словами, криза, пов’язана з браком працівників у італійських піцеріях (не лише піцайолі), серйозна. Тим часом, зазначає Паче, молодь конче потрібна галузі, що «перебуває у відмінній формі й представляє ринок, вартість якого в усьому світі - мільярди євро».

«Не забуваймо, що за кор­доном наша галузь гастроно­мії також розвивається безпре­цедентними темпами, — додав Антоніо Паче. — Обороти зна­чні, і це дає додатковий стимул для працевлаштування. Молоді люди в цій галузі мають майбут­нє». Як зазначає президент про­фесійної асоціації, піцайолі до­бре заробляють.

Чому ж тоді молоді італій­ці не хочуть працювати в піцері­ях, зокрема як піцайолі? «Я усві­домлюю, що ця робота важка й вимагає посвячення, адже її ви­конують тоді, коли інші люди розважаються й відпочивають», — пояснює Антоніо Паче.

17 січня — Всесвітній день піци

За ініціативою піцайолі з Неаполя, їхнє свято відзначають у день святого Антонія Абата, який є покровителем вогню та пов’язаних з ним професій. Згідно з давньою неаполітанською традицією, 17 січня тамтешні піцайолі пів дня не працюють — аби мати час відзначити свято свого покровителя.

Щороку в Італії випікають близько 2,7 мільярда (!) піц. На це йде 200 тисяч тонн борошна, 225 тисяч тонн сиру моцарела й 260 тисяч тонн томатного соусу. Але в перерахунку на кілограми найбільше у світі піци з'їдають у США — аж 13 кг на особу щоро­ку. У Старому світі, звичайно, за цим показником лідирують іта­лійці - 7,8 кг. На другому місці серед споживачів піци у Європі іс­панці, за ними йдуть французи й німці.

За даними опитування Асоціації Coldiretti, 89% італійців голо­вним символом національної кухні назвали піцу. Опитані вважа­ють її сімейною стравою (більш ніж третина родин Італії печуть піцу вдома) й «популярним двигуном суспільного життя».

2017 року мистецтво випікання піци пекарями з Неаполя вне­сли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.