Піца в Неаполі є. А от піцайолі - бракує
«Адже цю роботу виконують тоді, коли інші розважаються й відпочивають»…
Італійський Неаполь — як той швець без чобіт. У місті, що подарувало світові піцу й славиться майстрами її випікання, піцайолі останнім часом бракує… Схожа картина зараз у всій Італії, де бракує загалом близько 20 тисяч піцайолі.
«Люди в усьому світі говорять про неаполітанську піцу, а в нас при цьому бракує робочих рук», — скаржиться президент Асоціації справжньої неаполітанської піци Антоніо Паче.
За його словами, криза, пов’язана з браком працівників у італійських піцеріях (не лише піцайолі), серйозна. Тим часом, зазначає Паче, молодь конче потрібна галузі, що «перебуває у відмінній формі й представляє ринок, вартість якого в усьому світі - мільярди євро».
«Не забуваймо, що за кордоном наша галузь гастрономії також розвивається безпрецедентними темпами, — додав Антоніо Паче. — Обороти значні, і це дає додатковий стимул для працевлаштування. Молоді люди в цій галузі мають майбутнє». Як зазначає президент професійної асоціації, піцайолі добре заробляють.
Чому ж тоді молоді італійці не хочуть працювати в піцеріях, зокрема як піцайолі? «Я усвідомлюю, що ця робота важка й вимагає посвячення, адже її виконують тоді, коли інші люди розважаються й відпочивають», — пояснює Антоніо Паче.
17 січня — Всесвітній день піци
За ініціативою піцайолі з Неаполя, їхнє свято відзначають у день святого Антонія Абата, який є покровителем вогню та пов’язаних з ним професій. Згідно з давньою неаполітанською традицією, 17 січня тамтешні піцайолі пів дня не працюють — аби мати час відзначити свято свого покровителя.
Щороку в Італії випікають близько 2,7 мільярда (!) піц. На це йде 200 тисяч тонн борошна, 225 тисяч тонн сиру моцарела й 260 тисяч тонн томатного соусу. Але в перерахунку на кілограми найбільше у світі піци з'їдають у США — аж 13 кг на особу щороку. У Старому світі, звичайно, за цим показником лідирують італійці - 7,8 кг. На другому місці серед споживачів піци у Європі іспанці, за ними йдуть французи й німці.
За даними опитування Асоціації Coldiretti, 89% італійців головним символом національної кухні назвали піцу. Опитані вважають її сімейною стравою (більш ніж третина родин Італії печуть піцу вдома) й «популярним двигуном суспільного життя».
2017 року мистецтво випікання піци пекарями з Неаполя внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.