Передплата 2024 «Добра кухня»

Allianz-Arena у Мюнхені – без ЛГБТ-веселки

УЄФА заборонив «гомосексуальну» підсвітку перед футбольним матчем Німеччина-Угорщина

«УЄФА заборонив веселку на стадіоні», — написало німецьке видання Bild (веселка — символ ЛГБТ-спільноти). Своє рішення Європейський союз футбольних асоціацій обґрунтував так: 11 стадіонів, на яких відбуваються матчі Євро-2020, можуть бути підсвітлені лише кольорами УЄФА або ж національними кольорами країн-учасниць турніру.

Із проханням дозволити промо­цію ЛГБТ-спільноти на мюнхенській Allianz-Areni до УЄФА звернувся місь­кий голова Мюнхена Дітер Райтер, ін­формує tvp.info.pl. У своїй відпові­ді бургомістру столиці Баварії УЄФА пояснив: права ЛГБТ (лесбійок, геїв, транссексуалів і бісексуалів) він під­тримує, але установчі документи УЄФА покладають на нього «політичний ней­тралітет». А відтак, «однозначно полі­тичні акти» УЄФА дозволити не може.

На думку пана Райтера, рішення УЄФА, що заборонило підсвітити ста­діон у Мюнхені веселкою, є «ганеб­ним», тому що «УЄФА забороняє нам демонструвати космополітизм, то­лерантність, повагу й солідарність з представниками ЛГБТ-спільноти». Мер Мюнхена пообіцяв, що у день мат­чу Німеччина-Угорщина (23 червня) веселкові прапори висітимуть на рату­ші Мюнхена й високих спорудах побли­зу стадіону — на вітряку й Олімпійській вежі. А під час матчу веселкова ілюмі­нація, заборонена УЄФА у Мюнхені, мала з’явитися на кількох інших стаді­онах ФРН.

Рішення УЄФА засудив також прем’єр-міністр Баварії Маркус Зьо­дер (Християнсько-соціальний союз). «Ми повинні протистояти дискриміна­ції», — заявив Зьодер. За його слова­ми, згода УЄФА на веселкову підсвітку була би бажаною — «як знак толерант­ності й свободи».

Своєю чергою, німецький міністр у справах Європи Міхаель Рот наголо­сив, що йдеться про «солідарність з ЛГБТ-людьми в Угорщині та по всій Єв­ропі».

«Гомосексуальна» підсвітка стаді­ону у Мюнхені мала стати німецькою відповіддю на новий угорський закон про захист дітей, який, зокрема, за­бороняє поширювати у школах ЛГБТ-пропаганду. «Слава Богу, здоровий глузд усе ще панує у керівних колах єв­ропейського футболу, — відреагував на рішення УЄФА глава МЗС Угорщини Пе­тер Сіярто. — Завдяки цьому УЄФА не взяв участі у цій політичній провокації».

За словами Сіярто, акція у Мюнхені мала стати частиною глобальної кам­панії, мета якої — сформувати у Євро­пі критичне ставлення до нового угор­ського закону. Насправді ж цей закон, розповів Сіярто, має захистити угор­ських дітей від педофілів і гарантува­ти, що виховання дитини, пов’язане з її сексуальною орієнтацією, буде правом і обов’язком виключно її батьків.

Угорський закон, ухвалений тиж­день тому, визначає, зокрема, що шкільні уроки на тему сексуальності не повинні пропагувати зміну статі чи го­мосексуалізм. І що держава захищає право дитини на збереження її стате­вої ідентичності, зафіксованої під час народження.

Закон також забороняє особам ві­ком до 18 років доступ до контенту, який популяризує зміну статі, записа­ної при народженні, а також гомосек­суалізм. Законом також передбачено створення реєстру педофілів і поси­лення покарань за правопорушення, пов’язані з дитячою порнографією, — до 20 років позбавлення волі.

Схожі новини