Передплата 2024 «Добра кухня»

Безробіття в Польщі – найнижче у ЄС

2020 року польський ринок праці ви­явився стійким до кризи

Згідно з оцінками Єврокомісії, ін­формує tvp.info.pl, цьогоріч рівень безробіття у Польщі буде найнижчим у Європейському Союзі й становити­ме 3,5%. Наступного року, прогнозує ЄК, Польща залишиться лідером ЄС із зайнятості, а тих, хто не має робо­ти, поменшає за Сяном до 3,3%.

«2020 року польський ринок праці ви­явився стійким до кризи, зокрема через державні пакети допомоги, які заохочу­вали працедавців до скорочення радше робочого часу, а не робочих місць, — кон­статували експерти Єврокомісії. — Очіку­ється, що 2021 року державна підтримка триватиме. А після зняття карантинних обмежень і поліпшення економічних умов попит на робочу силу поступово зроста­тиме».

За підрахунками польського Інституту економічних прогнозів і аналізів (IPAG), у першому кварталі цього року валовий внутрішній продукт (ВВП) Польщі ско­ротився порівняно з аналогічним періо­дом 2020-го на 2,3% - через карантинне «закриття» значної частини господар­ки. Утім, як оцінює IPAG, «це було остан­нє квартальне зниження ВВП, пов’язане з пандемією; у наступних кварталах 2021 року економіка Польщі почне наздоганя­ти минулорічні втрати, повертаючись на шлях зростання». Зокрема, другий квар­тал цього року має вирізнятися рекорд­ними темпами зростання (значною мі­рою через те, що у другому кварталі 2020-го тривала пандемічна криза). У ці­лому ж за підсумками 2021 року, прогно­зує IPAG, ВВП Польщі зросте на 3,8%. А наступного року зростання польської економіки прискориться до 4,5%.

Схожі новини