Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ліві» цигарки з Білорусі їдуть до ЄС

Масштабну контрабанду, пише польська Rzeczpospolita, контролює режим Лукашенка

«За 200 км на схід від Варшави процвітає цигаркова контрабанда, яку підтримує влада у Мінську, — інформує щоденна польська газета Rzeczpospolita. — Ця контрабанда завдає гігантських збитків не лише державній скарбниці Польщі, а й багатьом іншим державам Європейського Союзу».

Rzeczpospolita посила­ється на дані білоруських і російських журналістів-розслідувачів («Белсат», naviny. вy, proekt. media), які свідчать: важливою частиною фінансо­вої імперії білоруського дикта­тора Олександра Лукашенка є контрабанда тютюнових виро­бів до сусідніх країн.

За даними журналістсько­го розслідування, цигарко­вий «контрабас» із Білорусі за­возиться до Росії і Євросоюзу в гігантських масштабах. До Р Ф переважно літаками, до ЄС — вантажними автомобіля­ми. Утім, контрабандні цигарки з Білорусі їдуть на Захід також залізницею, у запломбованих вагонах, що належать білорусь­ким державним підприємствам. Без сумніву, увесь цей «бізнес» контролює білоруська влада.

За даними прикордонної служби Польщі, минулого року вартість контрабандних цигарок із Білорусі, затриманих на поль­сько-білоруському кордоні, ста­новила понад 27 мільйонів зло­тих. Це аж на 469% більше, ніж 2019 року (і майже у п’ять ра­зів більше, ніж вартість контрабандних тютюнових виробів, затриманих торік на польсько-українському кордоні).

За підрахунками Інститу­ту консалтингу й досліджень ринку Almares, кожна деся­та цигарка, викурена у Поль­щі, потрапляє на польський ринок нелегально. Схожа си­туація і в інших державах ЄС. Тютюнову контрабанду, пише Rzeczpospolita, підживлює ве­лика різниця у вартості цієї продукції. У Білорусі пачку най­дешевших сигарет можна при­дбати менш ніж за два злотих, а у Польщі (і тим паче у країнах Західної Європи) цигарки ко­штують набагато дорожче.

А тим часом…

Під час спільної опе­рації Національної полі­ції і Податкової служби в іспанській Андалузії лік­відовано злочинний син­дикат, що виробляв «ліві» цигарки.

Злочинці орендували приміщення у чотирьох різних містах, аби мінімі­зувати збитки, якщо «спа­ляться». В одному місці був склад тютюну, в інших — папір, фільтри й упаку­вання, і нарешті ще в ін­шому місці виготовля­ли нелегальну продукцію. Робітників завезли з Укра­їни й Білорусі. Загалом іс­панська поліція вилучи­ла понад 45 тисяч пачок сигарет і понад 10 тонн тютюну (нелегальна фа­брика могла виробляти до мільйона цигарок що­дня). Вартість вилученого обладнання, автомобілів і готівки перевищила 1,5 мільйона євро.

Схожі новини