Передплата 2024 ВЗ

Новий коронавірус насправді старий

Його виявили у Китаї ще 2013-го. І у лабораторії Інституту вірусології в Ухані закипіла робота...

Які таємниці приховує Інститут вірусології у китайському Ухані? (Саме з цього наукового закладу міг «утекти» коронавірус, який забрав життя уже понад пів мільйона жителів планети). Діяльність уханського інституту стала об’єктом журналістського розслідування, результати якого оприлюднив британський тижневик The Sunday Times (недільне видання авторитетної The Times). Як стверджує видання, коронавірус дуже схожий на зразки, які надійшли до лабораторії Інституту вірусології в Ухані сім років тому, — з мідної шахти на південному заході Китаю, в якій жили кажани.

За даними THE SUNDAY TIMES, 2013-го китайські вчені надісла­ли до Інституту вірусології в Уха­ні заморожені зразки вірусу з колишньої мідної шахти у провінції Юннань. Привід вивчити вірус справді був: шість чолові­ків, які працювали над очищенням шахти від посліду кажанів, захворіли на важку пневмонію. Як пише Bloomberg, спираю­чись на розслідування The Sunday Times, половина тих пацієнтів померла, а підозри вказували на новий тип коронаві­русу, що походив від кажанів. (Видан­ня посилається на інформацію медика, пов’язаного зі шпиталем, де лікувалися працівники тієї мідної шахти).

У розслідуванні The Sunday Times фі­гурує вірусологиня Ши Женглі, яку іноді називають Batwoman, тобто «жінкою-ка­жаном» (за аналогією з Batman, «чоло­віком-кажаном»). Описуючи у лютому 2020 року Covid-19, Ши стверджувала, що той аж на 96,2% збігається зі зраз­ком коронавірусу RaTG13. Тобто того, який, повідомляє The Sunday Times, «майже напевно» виявили сім років тому в покинутій шахті. Різницю у геномі двох коронавірусів експертні джерела авто­рів розслідування пояснюють тим, що з 2013 року вірус із мідної печери зазнав мутацій.

Інститут вірусології Уханя на розслі­дування британського тижневика не від­реагував. Однак у травні директор цього закладу розповів: у його лабораторії не­має живого зразка коронавірусу RaTG13, тому його витік, мовляв, був неможли­вим…

Нагадаємо, раніше про роль Batwoman Ши Женглі повідомляв Альянс «П'ять очей» (у ньому співпрацюють розвідки США, Великої Британії, Канади, Австра­лії і Нової Зеландії). «П'ять очей» вста­новили: 2013 року команда під керівни­цтвом Ши виявила у посліді кажанів, що живуть у печері в провінції Юннань, вірус, генотип якого на 96,2% збігається з ко­ронавірусом. Від співфінансування робіт із печерним вірусом у Інституті вірусоло­гії в Ухані США, за даними «П'яти очей», відмовилися ще 2014-го. Мовляв, дослі­дження роблять коронавіруси ще грізні­шими і можуть спричинити пандемію…

Чи це не ті дослідження, про які гово­рить колишній шеф британської розвід­ки MI6 (1999−2004) сер Річард Дірлав? На його переконання, SARS-CoV-2 (тоб­то коронавірус, від якого зараз «ковба­сить» усю планету), має частково штучне походження, — бо його ключові елементи не еволюціонували природним чином, а були у нього «вставлені». На думку Дірла­ва, це справа рук фахівців із лабораторії в Ухані. Зокрема, вони могли покращити здатність вірусу, що походить від тварин, «стрибати» на людей і передаватися від людини до людини… А потім у лабора­торії Інституту вірусології в Ухані стався нещасний випадок, і модифікований ки­тайцями вірус пішов гуляти світом… Та­кий сценарій був цілком імовірним: 2018 року американські дипломати, що відві­дали уханську лабораторію, повідоми­ли: з дотриманням вимог безпеки спра­ви там дуже кепські.

У тому, що коронавірус походить із лабораторії Уханського інституту віру­сології, не має сумнівів президент США Дональд Трамп. Господар Білого дому навіть не виключає, що китайська вла­да навмисно дозволила коронавірусу по­ширитися планетою.

«Як так сталося, що вони зупинили по­вітряний рух у середині Китаю і не зупи­нили літаки до США та Європи?» — за­питує Трамп. Деякі його американські прихильники пішли ще далі: стверджу­ють, що китайці у такий спосіб «підігра­ли» Демократичній партії США, — аби саме її кандидат переміг у листопаді на президентських виборах. Мовляв, епіде­мія коронавірусу знищила рейтинг пре­зидента-республіканця, який, захища­ючи американську економіку, розпочав торговельну війну з Китаєм…

Схожі новини