Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пандемія дезінформації: які фейки про коронавірус чатують на вас у мережі

У соціальній мережі Facebook було зафіксовано великі потоки дезінформації, спрямованої проти карантинних обмежень

Про це повідомляється в матеріалі BBC.

Відзначається, що більшість користувачів Facebook вже стикалися з проявами «інфодеміі» в соціальній мережі.

За інформацією з розслідування фахівців британського Інституту стратегічного діалогу, тему пандемії вигідно експлуатувати в інтернеті, чим займаються шарлатани від медицини і представники екстремістських політичних течій.

Дослідниками було виявлено 5 основних тем, які традиційно є об’єктами дезінформації:

  • імміграція;
  • іслам;
  • іудаїзм;
  • ЛГБТ;
  • «супербагатії» та інші впливові особи.

За результатами аналізу вченим вдалося з’ясувати, що кількість записів в соціальних мережах на перші чотири теми не змінилася після введення карантину через коронавірус. Заразом теми імміграції та ісламу все частіше пов’язуються з коронавірусом.

Найбільша кількість дезінформації під час пандемії помічена навколо групи «супербагатії». У таких записах обговорюють Ротшильдів, Білла Гейтса і Джорджа Сороса, звинувачують їх у «тіньовому» правлінні країною.

«Пов'язуючи коронавірус з діяльністю впливових персон, автори і читачі подібних записів висловлюють дивні переконання: наприклад, що вірус створений штучно, що від нього вже існують ліки, або що паніку в суспільстві спеціально накручують», — йдеться в статті.

У записах були помічені тисячі гіперпосилань, за якими користувачі потрапляють на маргінальні політичні або псевдомедійні сайти. Серед них вдалося виявити 34 вебсторінки, які розповсюджують відверто неправдиву інформацію про коронавірус. Загалом ці сайти набрали вже більше 80 мільйонів відвідувань.

Водночас недавнє дослідження британського агентства Ofcom свідчить, що більшість людей все-таки черпають інформацію про коронавірус з надійних джерел.

Читайте також: В Україні вперше покарали за репост фейку про коронавірус

«Однак, так звана „інфодемія“ показує нам паралельний світ зі своєю соціальною організацією, активізмом. Тут змішуються маргінальні течії як з політичної, так і з медичної сфери. Їх об’єднує загальна ідея про те, що карантин запроваджено не для безпеки, а з метою контролю. Вони обіцяють „звільнити“ своїх адептів від цього контролю. З огляду на масштаби цього світу і запал його будівельників, він все більше загрожує успіху карантину, а також взаєморозумінню медиків і політиків», — йдеться в матеріалі.

Окрім того, Єврокомісія звинувачує Росію у розповсюдженні дезінформації та конспірологічних теорій про коронавірус COVID-19, яка має на меті підірвати довіру громадян ЄС до місцевої влади.

Представник зовнішньополітичної служби Є С Петер Стано заявив, що до поширення деяких теорій змов, що стосуються коронавіруса нового типу SARS-CoV-2, причетні близькі до Кремля джерела.

«Наші спостереження показують, що різні офіційні і підтримувані на державному рівні джерела — тобто близькі до Кремля канали і російські державні ЗМІ — продовжують поширювати теорії змови і дезінформацію в ЄС і його країнах-сусідах», — сказав Стано.

Він зазначив, що мета кампанії в підриві довіри до Євросоюзу.

Схожі новини